Vi har gjennom denne våren hatt flere skadefellingsforsøk på ulv enn noen gang tidligere i Hedmark og Oppland så tidlig i sesongen. Bare i mai ble det gjennomført fem skadefellingsforsøk i Innlandet samtidig. Nord i Hedmark er det nå registrert tap av sau til ulv både i Sølendalen i Rendalen, Gammeldalen i Tynset og Klettdalen i Tolga, hvor det opererer flere streifulv. Situasjonen er eskalerende, og i ferd med å komme ut av kontroll. Når en har erfart hvor vanskelig det er å ta ut ulv om sommeren, blir bildet svært dystert for beitenæringa ved inngangen til beitesesongen.

Samtidig foreligger innstilligen til liseskvoter på ulv for neste vinter. Her innstiller sekretariatet for rovviltnemndene i region 4 og 5 på uttak av 12 ulv utenfor ulvesona. Dette skjer i en situasjon hvor det registrert 10,5 ynglinger innenfor sona, hvorav åtte er helnorske. Altså et tall langt over bestandsmålet på 4-6 ynglinger pr år. Begrunnelsen for at det ikke skal gis fellingskvoter innenfor sona er at det ikke vurderes tilstrekkelig fare for tap av beitedyr innenfor sona. Her er det lite sau på utmarksbeite nettopp på grunn av rovdyrsituasjonen. Det ses helt bort fra sammenhengen mellom antall ynglinger innenfor sona, og utfordringene beitenæringa møter utenfor sona. Naturlig nok vil antall ynglinger innenfor sona påvirke antall streifende ulv utenfor sona.

Etter Hedmark Bondelags mening er dette fullstendig kortslutning, og undergraver rovviltforliket. Så lenge sammenhengen mellom antall ynglinger innenfor sona og antall streifende ulv utenfor sona ikke blir kommunisert eller hensyntatt i fortolkningen av §18 b og c i Naturmangfoldsloven, vil skadeomfanget på beitedyr med stor sannsynlighet øke. Vi forventer nå at rovviltnemdene i sitt møte 19. juni vedtar en betydelig høyere lisenskvote enn de 12 ulvene utenfor sona det innstilles på. Etter vår mening bør det tas ut minimum fire-fem flokker innenfor sona for å kunne nærme seg bestandsmålet og få kontroll over situasjonen.

Vi er også overrasket og provosert over retningen rovviltpolitikk og -forvaltning nå har tatt. Stortingets rovviltforlik har i vår fått en klar understøttelse i Oslo Tingrett. Med overoppfylte bestandsmål var inngangen til beitesesongen åpenbart svært utfordrende. Dette til tross, velger klima- og miljøminister Ola Elvestuen å bli med SNO ut i Letjenna-reviret i Elverum og legge ut en kosevideo med en ulvevalp som han ga navnet Balder.

Få dager etter var nye store skader i Sølendalen et faktum. Ministeren har her vist en total mangel på forståelse og respekt for de store dyrevelferdsproblemene som sauebøndene i ulveområder lever med. Respekten for dyreliv må gå i alle retninger, og Elvestuen bør snarest komme på besøk i beiteområder i Hedmark og ta en «koseprat» med både lam, sauer og sauebønder.

leder i Hedmark Bondelag

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.