Det går fram av en søknad fra Trysilhus til Ringsaker kommune om dispensasjoner fra reguleringsplan for Nydalsenga.

Nydalsenga i Furnes har vært et omstridt område i mange år. Beholde matjorda, eller omregulere til boligformål.

Grunneieren, Ansteen Olav Dobloug, hadde ifølge HA ført en 16 år lang «kamp» for å omregulere 68 dekar matjord til boligformål da Ringsaker kommunestyre, endelig, med en stemmes overvekt, vedtok å imøtekomme jordeierens ønske.

Han feiret vedtaket med kake! I 2005 satte Miljøverndepartementet foten ned og sa nei til omregulering. Men til sist, med Fylkesmannens velsignelse, fikk Dobloug viljen sin.

Den saken er avgjort. Slik fungerer demokratiet. Ferdig!

Men saken stopper ikke der. Trysilhus AS, som en av utbyggerne, vil ha et større område å bygge på. Firmaet vil også innlemme den grønne lungen mellom Gjerluvegen og det allerede regulerte området.

Trysilhus AS mener innlemmelsen er naturlig, og vil bruke det snaue målet til carporter og parkeringsplasser.

Den eneste grønne lungen her, som de vil erobre og så jevne med jorda, grenser nærmest på dørstokken til en eksisterende boligeiendom. Det går veldig godt fram av bildet. Man må ha tunnelsyn for å hevde at denne innlemmelsen er naturlig!

Unaturlig, mener jeg, og kan hende de som skal bosette seg på enga vil ha en liten bjørkelund som nabo. Kanskje ungene vil ha noen trær å klatre i?

Saken berører også oss som bor i Gjerluvegen 110 på den andre siden av Nydalsenga og andre naboer. Vår bolig er av kulturvernmyndighetene klassifisert som et verneverdige kulturminne og har vært et landemerke i bygda siden huset ble reist av svenske innvandrere i 1924.

Ifølge kulturvernmyndighetene i Hedmark er Jugend-huset sjelden i norsk målestokk. Carporter og parkeringsplasser bare noen meter unna vil forringe omgivelsene til boligen og uthuset i samme stil.

Vi vil selvsagt heller ha en grønn lunge med bjørketrær som nabo enn carporter og parkeringsplasser presset inn i den trekanten slik Trysilhus AS ønsker.

Nå håper jeg Ringsaker kommune ser helheten i saken, ikke lar Trysilhus AS få viljen sin, og bevarer den fine, grønne lungen. Det vil også være en håndsrekning til alle de som ønsket å bevare Nydalsenga til jordbruk. Alle må få litt! Slik må også demokratiet fungere.

Og jeg er helt sikker på Trysilhus AS har evner og kreativitet til å finne en annen, god løsning.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.