Strategien har fått navnet Edel, mer misvisende navn på naturrasering og gravemaskin-skogbruk skal man lete lenge etter.

Det går altså blant anna ut på å bruke markberedning der det er mulig. Markberedning er harving eller pløying av skogbunnen med dype renner etter hogst.

Metoden endevender humuslaget som har ligget der siden istiden, endrer livsvilkår for skoglevende arter på en dramatisk måte og blåbærplukking kan du bare glemme.

Markberedning medfører også store karbonutslipp fra hogstflata. Til alt overmål subsidierer regjeringen ved Mat og -landbruksministeren denne natur og klimafiendtlige praksisen i skogen. Det er utrolig at det faktisk er lovlig.

I tillegg hevder den ansatte fra skogeierselskapet Glommen Skog i oppslaget at metoden er klimavennlig og binder CO₂.

Mjøsen og Glommen Skog ser nok ikke skogen som økosystem, de ser bare trærne. Men det er hele skogøkosystemet som er viktig som karbonlager, fordi mer enn 80 prosent av karbonet er lagret i skogsjorda.

Relativt sett er lite karbon lagret i trærne. Vanlige metoder som flatehogst, grøfting og markberedning medfører dessverre store karbonutslipp fra hogstflata og det kan ta 90–150 år før et flatehogd areal igjen går i null.

Hogges skogen etter 80 år så bidrar skogbruket negativt i klimasammenheng! Karbonregnskapet i skog må derfor inkludere de store utslippa fra jordsmonnet.

Skogbruket blir ikke bedre selv om næringen påstår at de driver bærekraftig. Kanskje tror de på det selv, kanskje ønsker de at politikere og andre skal tro på det, men sant er det ikke.

Skognæringen har alt å tjene på å bli bedre på miljøtiltak og det er helt nødvendig om de skal få aksept og troverdighet i samfunnet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.