Også lokale forståsegpåere mener jeg er passiv i målsettingene når det gjelder å få dobbeltsporet videreført nord for Hamar.

Dessverre er det ikke ordføreren på Hamar som bestemmer hvor og når det skal bygges tog i Norge, eller hvor mye penger som skal settes av til dette formålet. Hadde det vært tilfelle, kunne både lillehamringene og naboene sørafor sittet rolig i godstolen. Ingen har mer interesse av at dobbeltsporet går gjennom Hamar og videre nordover enn nettopp Hamar kommune. Vi må sette viktige byutviklingsgrep på vent inntil trasè er avklart og bygging vedtatt.

Når jeg sier at det pr. nå ikke ser ut til å være tilstrekkelig med midler til å få jernbanen gjennom Hamar og videre nordover er det en oppfatning jeg har etter å ha snakket med mange nasjonale beslutningstakere både administrativt og politisk. Desto enklere er det da å skjønne hva vi nå må gjøre: Jobbe knallhardt for å få bygget dobbeltspor nordover fra Åkersvika ved Hamar, som er yttergrensen på det som kalles «Indre Inter City». Dessverre er ikke dette politiske trykket tilstede fra vår region. Uansett hvem man snakker med er tilbakemeldingen: Det er ingen vi hører mindre fra enn politikerne i Innlandet. Bortsett fra de fra Hamar.

Som kjent er Riksantikvaren, Fylkesmannen og Jernbaneverket uenig om hvilken trasè som skal velges gjennom Hamar. Det betyr at avgjørelsen havner i regjeringen. Der er det Hamars ambisjon at oppholdet skal vare så kort som mulig. Vi ønsker en rask avklaring. Hamar kommunestyre har valgt trasè Øst forbi Vikingskipet fordi den er rimeligst, gir enklest anleggsgjennomføring og fjerner barrieren gjennom bysentrum og Mjøsa. Østlig linje er også en garanti for dobbeltsporet videre nordover mot Lillehammer.

Det vil aldri bli noen stopp for dobbeltsporet ved Vikingskipet. Det kan imidlertid stoppe på nåværende Hamar stasjon. Akkurat dèt poenget ser det ikke ut til at så mange har fått med seg. Heller ikke GDs redaktør.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.