Etter å ha opplevd en av de varmeste og tørreste somrene i Ringsaker, har jeg ønsker om å se hva vi politikere kan gjøre for våre bønder som i stor grad sørger for at vi får bokstavelig talt vårt daglige brød på bordet.

Landbruksnemda hadde en foreløpig gjennomgang av de faktiske tall om produksjon av mat og grøntfôr i kommunen vår. Det var ikke lystbetont lesning.

Gras anslås til å være 55-60 prosent av normale forenheter. Korn omlag 55 prosent og grønnsaker, frukt og bær har greid seg etter forholda ganske bra, på grunn av vanningsanlegg.

Tilstanden for mange bønder har i sommer vært kritisk og det har vært en stor påkjenning for mange som driver i landbruket.

Selv om situasjonen på nåværende tidspunkt har stabilisert seg og mange, men ikke alle, sukker lettet ut. Det ser ut som samhold, og enorm egeninnsats fra bøndene har klart å lande en akseptabel situasjon med tanke på grøntfôr til dyra i vinter.

Selv om det er satt inn tiltak fra Regjeringen, som kanskje mange mener var litt sent, er det mulig å søke om klimabetinget svikt i avling, blant annet igjennom Landbrukskontor. Vanligvis får de 0-4 søknader i året om tap på avling, i år kan det bli imellom 250 og 350 søknader.

Etter endt møte på Landbruksnemda reiste vi i nemnda på besøk til noen bønder i kommunen. Det var meget interessant og sterke inntrykk som møtte oss.

En bonde med mange bein å stå på i landbruket, gjorde at om én avling sviktet, kunne noe annet bære. Slik at helheten ble god, men de enorme ekstra arbeidstimene var ikke få.

Merkostnaden med vanningsanlegg anslo han til å være tredoblet, som gjør det økonomiske regnestykket for hans arbeidshverdag ikke positiv.

Siden han produserte mye grønnsaker og bær med vanningsanlegg fikk han ikke så mye svikt i avling, men mye ekstra utgifter og arbeidstimer. Derfor får han heller ikke mye økonomisk kompensasjon, siden avlingen var grei.

Den andre drev med amme- og melkekyr og heldigvis hadde han grøntfôr fra i fjor, fikk spedd på med kraftfôr og kjøpt rundballer sør i fylket, slik at dyra har greid seg godt.

Han snakket om at dette var en 100-årstørke og heldigvis lenge til neste gang. For en slik sommer til, som i år, vil ta knekken på mange bønder i kommunen, og det er ikke unikt for Ringsaker.

Etter 60 prosent svikt av grasavling, estimerte han å gå 300.000 kr i tap. Med tanke på ekstra kjøp av fôr og transportkostnader, selv etter økonomisk kompensasjon for klimabetinget avlingssvikt.

Kan vi som kommune og deleier av Eidsiva etterlyse gunstigere nettleie for bønder med vanningsanlegg?

Kan vi som kommune sammen med Landbrukskontoret sende brev til Regjeringen og belyse disse sakene som har gjort og dessverre kan komme til å gjøre arbeidsdagen til våre matprodusenter enda mer utfordrende, med et stadig tørrer, varmere, våtere og villere vær i fremtiden?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.