• Jon Andersen, driftssjef i Hamar Olympiske Anlegg Original bildetekst:

Jeg er blitt helårssyklist. Ikke fordi jeg er en miljøfanatiker, men sett hvor mange fordeler sykkel har. Hverdagstrim, lettvint, økonomisk, osv. Og for ett år siden kjøpte jeg elsykkel og erfarer hvor utrolig transporteffektiv dette nå er i bysykling, i forhold til bil. Så nå har jeg en elsykkel for hverdagssykling, og en vanlig sykkel for litt mer trening. Og jeg sykler stort sett alene. Men sykling i Hamar og omegn er ikke alltid så hyggelig. For det er mye kjeft å få.

Sykling på gang- og sykkelsti vs i veibanen.

Der hvor det er gang og sykkelsti, sykler jeg vanligvis her. Men når jeg eks kommer sørfra Stange etter en treningstur, går det jo i 40-50 km i timen nedover Bekkelaget. Og denne farten kan jeg ikke ha på gang og sykkelsti, hvor det er barn, hunder osv. På toppen av Bekkelaget sjekker jeg at det er klart og legger meg ut i veibanen helt på høyre stripe. Men da er det mange av dere som tuter iltert, sneikjører forbi samtidig som dere viser fing`rn , peker iltert inn på gang og sykkelstien og avslutter med fing`rn til hode for virkelig å markere at jeg er en idiot.

Hvorfor? Sykkel er definert som kjøretøy og har da samme rettigheter og plikter som andre kjørende. Skjønner dere ikke at det er uforsvarlig med slik fart på gang- og sykkelsti?

Krysse fotgjengerfelt på/med sykkel.

Joda, her er regelen klar: Går jeg av sykkelen og triller den over veien har dere vikeplikt for meg. Velger jeg å sykle, har jeg vikeplikt.

Men: når jeg nærmer meg et fotgjengerfelt, bremser jeg ned og sjekker. Kommer det en bil søker jeg øyekontakt, hvis ja og bilen er godt stykke unna sykler jeg over, og bilen behøver engang ikke bremse ned. Har jeg ikke øyekontakt, stopper jeg.

Men allikevel er det mange som tuter, slår oppgitt ut med armene, og markerer med «spaserende to fingre» at jeg skal stoppe å gå over fotgjengerfeltet. Er det virkelig bedre og mer smidig at dere og andre bak dere må bremse ned og stoppe helt for å vente på at jeg skal gå over veien?

Stoppe i fotgjengerfelt i og utenfor gang- og sykkelsti.

Det er mange av bilistene som synes det er helt greit å stå midt i fotgjengerfeltet for å vente på klar kjørebane. Eks når en kommer ned en av sidegatene til Stangevegen, og må stoppe for klar kjørebane i Stangevegen, så stopper dere midt i fotgjengerfeltet og sperrer all trafikk for syklende og gående. Og selvfølgelig må jeg da stoppe. Og tillater meg et spørrende blikk på sjåføren. Men enten ser denne rett frem og later som ingen ting, eller jeg får et litt triumferende blikk tilbake med signal: der tok jeg deg…. Kan dere ikke ta litt mer hensyn slik at trafikken flyter bedre for alle?

Lyd på øret:

Veldig mange i gang- og sykkelstiene, som går, jogger, sykler, går tur med hunden, triller vogn, osv osv har lyd på øret.

Med elsykkel er jo farten ofte ca 25 km i timen. Og for å bli hørt har jeg satt på en ekstra god ringeklokke av gamle typen som har tydelig «ring, ring..». Som jeg markerer med i god tid at her er jeg.. Men selv etter 3-4 ganger så hørere dere ingen ting. Og når jeg da sykler forbi, skvetter dere skikkelig. Og flere av dere banner og kjefter etter meg og slenger ut råkjører, idiot, osv.

Men er det her jeg som er bølla?

Så kunne jeg sagt mye om sykkelbyen Hamar, men det får bli en annen gang. Men som ivrig tursyklist i andre land rundt i Europa, har jeg jo erfart at mye kan gjøres annerledes enn i Hamar, og at syklisten er en naturlig del av trafikken i byer.

Jeg håper enda flere oppdager alle små og store gevinster med sykling, men at dere bilister som er så sinte på oss, viser litt mer hensyn og smidighet.

Fortsatt god sommer til alle.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.