I en vestvendt li med utsikt over Hedmarken er det god plass for rundt 500 boliger i flotte omgivelser. Vår drivkraft er ikke å skape en gullgruve for egen del, men å sette et lavproduktivt skogareal inn i en samfunnsviktig oppgave for både vår del av bygda og for kommunen som helhet. Her kunne ungdom etablert sin første bolig på romslige tomter, i selve Mekka for naturglade småbarnsfamilier. Men det vil ikke planmyndighetene i Stange kommune.

Den foreslåtte kommuneplanen for Stange konsentrerer utviklingen tett til Inter City sporet. Den grendestrukturen som ifølge planen tenkes bevart i kommunen kvitteres ut med enkelttomter på lite attraktive plasser i utkantene. Når et fåtall så langt har villet gjøre sitt livs største investering i et kostbart hus på en dårlig tomt så tas det som tegn på liten interesse for lokaliteten, og attraktive tomter på samme sted tillates derfor ikke. Konklusjonen er at det er tomter nok.

Når man pålegger seg selv et klimautløst prinsipp der to kilometer er grensen for hvor langt folk skal bo fra skole, butikk, fritidsaktiviteter osv. så ligger grendestrukturen dårlig an når det samtidig ikke åpnes for å bygge der folk faktisk vil bo. Det er neppe grendestrukturen som forklarer CO2 økningen i vår kommune, som jo er vertskap for flere av landets tyngste veiårer for en stadig økende tungtransport.

Stange sitt viktigste bidrag i klimakampen er neppe å få befolkningen til å sykle inntil to kilometer, men å utvikle omlasting fra vei til jernbane og transporteffektiv produksjon med basis i bioressursene våre. Vi har råvare fra landets mest produktive landbruksarealer, vi har industriarealer midt i knutepunktet for landets største transportårer og vi har nærhet til markedene. Alt ligger godt til rette. Vår utfordring er å bli attraktive for kompetansen som må til for å lykkes. I praksis er dette unge mennesker som er under utdanning i dag og som skal starte sitt voksne liv på et sted som gir livet innhold også utenfor jobb.

Kommunens styrke er mangfoldet. Vi har alt fra små tettsteder til grender og spredt bosetting. Vi har et tilbud til de som vil bo tett på naturen, med fiskevann, jakt- og turmuligheter, skiløyper og langstrakte multemyrer. Vi har tettsteder kloss på en jernbane som tar oss til Oslo like raskt som en trikk fra den ene siden av hovedstaden til den andre. Vår sentrale plassering i geografien, kombinert med allsidig botilbud er et fortrinn. Den fordelen må dyrkes istedenfor å hindres, slik kommuneplanen nå er rigget for å gjøre.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.