Vi aner han begynner å få rett. For gjennom sosiale medier som facebook og instagram har vi fått en helt ny innsikt i en bransje vi trodde vi kjente- nemlig kjøtt og meieribransjen.

Vi ante ingenting om at det er vanlig praksis at kalven blir revet bort fra melkekua fra det øyeblikket han eller hun er født.

Vi visste ingenting om at melkekua får elektrisk støt om hun gjør fra seg på feil sted, og at alt for mange melkekyr fortsatt står bundet fast i båsfjøs det meste av det tøffe livet deres.

Vi hadde ikke drømt om at nyfødte geitekillinger blir slått i hjel av bonden selv fordi de er hankjønn.

Sjokket var stort da TV2 viste en dokumentar om hvordan hanekyllinger i eggproduksjonen blir levende hakket i stykker. Forbrukerne så i vantro på NRKs FBI-program om hvordan utpinte verpehøns blir gasset i hjel- og kastet.

År etter år protesterer de aller fleste nordmenn på det trøstesløse livet som alle pelsdyr får. At den intelligente grisen kun får leve et halvt år i en betongbinge, så desperat av kjedsomhet og frustrasjon at det hvert år er 30 000 unggriser med avbitte haler, klarer vi ikke å se for oss. Kyllinger og kalkuner som vokser så kunstig fort at bena deres brekker- og at mange av dem er fulle av svimerker etter for vått underlag er ny kunnskap som ryster oss- og som forplikter oss som står utenfor kjøtt- og meieriproduksjonen til å protestere.

Produksjonsbøndene og deres organisasjoner svarer oftest på kritikken ved å bruke to strategier. Enten ved å vise til at det er verre i andre land, eller ved å gå til frontalangrep på de eller den som vågde å rette kritikken. Evnen til refleksjon og viljen til å innføre reformer for produksjonsdyrene synes liten. Derfor var overraskelsen stor da selveste toppen på produksjonskjeden, nemlig Nortura, var den som kom kritikerne i møte- og lanserte tidligere i år et bredt utvalg av vegetariske retter.

Ringsaker kommune smykket nylig seg selv som Norges matkommune. Det er et sårt ønske at Ringsaker kommune også setter fokus på produksjonsdyrenes liv før de blir til mat. For bak den skinnende tittelen vet vi nå at det skjuler seg tusenvis av ulykkelige produksjonsdyr.

Vi blir oppfordret av bondeorganisasjonene til å være opptatt av hvor maten kommer fra. Et mye viktigere fokus å ha, er å bry seg om av hva slags liv produksjonsdyret har hatt.

Vegetartrenden er ikke bare en trend, den er et resultat av ny innsikt i kjøtt- og meieriproduksjonen. Sosiale medier har kommet for å bli - og dermed får glassveggene til Paul McCartney større og større flate.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.