Børstad ungdomsskole i Hamar har mobilfri skole. Dette liker ikke elevene. Er det lovlig?

Jusseksperter mener at det går imot både grunnloven og menneskerettighetene. Skolene har lov til å gi tilbud om å levere inn mobilene, men de har ikke lov til å tvinge elever til å levere mobilene eller true med anmerkninger hvis det ikke blir gjort.

Dette skjer likevel på mange skoler, iblant dem Børstad ungdomsskole. Jeg har tatt en spørreundersøkelse på 9. trinn. Den undersøkelsen viser at 69 av 74 elever vil ikke ha mobilfri skole. Det viser at mobilene blir tatt imot elevenes vilje, noe som gjør det ulovlig.

Hjelper det faktisk for læringen?

Det har ikke vært mye forsking på dette, men det hjelper ikke alltid. F.eks.: på Børstad har de mobilfri skole, mens på Ajer ungdomsskole har de ikke. Det gjør ikke noe med karakterene, dersom Ajer har et høyere snitt på alle trinn enn det Børstad har.

Hjelper det faktisk på det sosiale på skolene?

Mange tror at hvis man har mobil på skolen så blir det sosiale helt ødelagt og alle bare sitter og ser ned i mobilene sine. Det er ikke riktig.

På skoler som har mobil ser både elever og lærere at det er mye mobilbruk, men det er fortsatt mye annet sosialt som f.eks. ballspill.

Mobil er også sosialt. Når elever er på mobil så gjør de ting sammen som f.eks. ser på YouTube, spiller og viser hverandre ting på sosiale medier.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.