Til våren skal Jernbaneverket legge fram sitt forslag til kommunedelplaner som så skal på høring og til sist vedtas i kommunestyrene før jul. Folkeaksjonen «Dobbeltspor snarest» har som mål at Hamar, Stange og Ringsaker blir enige med Jernbaneverket om en trase, og at det skjer så tidlig at sporet blir med i Nasjonal transportplan 2018-2027. Da må kommunene vedta trase seinest i desember 2016.

Vi forutsetter at de tre kommunene blir enige med Jernbaneverket om en løsning som er god for Hamar, distriktet og jernbanen. Det er mange hensyn som må tas, bl.a. til de to millioner passasjerene på Dovrebanen som hvert år reiser til, fra og forbi Hamar stasjon.

I et intervju med nettstedet dobbeltsporsnarest.no forutsetter jernbanedirektør Elisabeth Enger det samme, altså at partene blir enige om en løsning som er god for de tre kommunene og jernbanen.

Det er en stor misforståelse at en mulig utsettelse av dobbeltsporet på grunn av strid, bare blir et par år. For det første gjelder de nasjonale transportplanene fire år. Blir vi stående igjen på perrongen når den nye nasjonale transportplanen vedtas i 2017, går neste tog tidligst i 2021. Da kommer dobbeltsporet til Hamar i beste fall i 2028, enda seinere eller i verste fall aldri.

Samferdselsprosjekter får nemlig ingen kølapp, slik vi får på apoteket. Tvert imot er det hvert fjerde år en hard dragkamp for å komme med i transportplanen. Det er nok å minne om Moss, der strid har forsinket dobbeltsporet minst 24 år. Folkeaksjonen «Dobbeltspor snarest» vil ha dobbeltspor til Hamar i 2024 og til Lillehammer i 2030. Vi er imot en løsning som betyr at sporet midlertidig ender et sted i Stange. Det kan nemlig bety at sporet aldri legges til Hamar, eller at det blir veldig lenge til det kommer videre.

Julen er en tid for å minnes de gode ting som har skjedd i året som ebber ut, men i jernbanesammenheng er det bedre å ruste seg til avgjørende beslutninger i det året som kommer.

Godt nytt år!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.