Gjermund Eggen ble født i Engerdal, en time etter tvillingbroren Jo. De fulgte hverandre, i tømmerskogen begynte de i tolvårsalderen, med to mål: å bli skiløpere og å bidra til familiens økonomi. I ung alder lærte Gjermund å beherske kuler og staup i egentråkkede løyper hjemme i Hylleråsen. Han nærmest danset på ski når han var i form.

I junior-NM i Øystese i 1961 ble det gull.

Nordmenns kjennskap til Gjermund og hjembygda ble forsterket under ski-VM i Oslo i 1966. I det første TV-direktesendte av internasjonale skimesterskap, gikk han seg nærmest inn i stua til seerne og tok tre gull, det siste på femmila.

Tanken en skifabrikk i Engerdal kom opp, den lagde de første skiene i 1969. I åra framover ble det mye arbeid og mye reising som skiselger. Han var stolt over at skiene ble produsert i hjemkommunen, på en fabrikk med opptil 26 ansatte.

Sosiale Gjermund syntes det ble litt kjedelig etter karrierens slutt i 1976. Det inspirerte han og kona Anne til å invitere de nærmeste skikameratene og ledsagere til Hylleråsen høsten 1978. Det startet de årlige og ambulerende treffene på løpernes hjemsteder, som hadde 40-års jubileum på Savalen i 2018 og han ble valgt til skiveteranenes eneste æresmedlem.

Anne og Gjermund tok i mot mange busser med besøkende hjemme. Han fikk mange forespørsler om å komme til arangementer og ville nødig skuffe noen. Det gode humøret og den lette omgangstonen smittet over på omgivelsene, men han var også følsom og engasjert, som i debatten om ulv og sauehold. Gjermund var midtpunktet i veterangjengen. Vi husker ham som utadvendt, munter og replikkdyktig – en person det var lett å bli glad i.

Vi minnes Gjermund Eggen i takknemlighet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.