Med utgangspunkt i hvordan media, politikere og allmennheten har omtalt tilsvarende saker, ville man frykte at også denne ble behandlet med jernhånd eller slegge. I stedet gikk Hamar Arbeiderblad først ut med silkehansker og omtalte saken som utvisning av «fem kinesiske statsborgere med gyldig turistvisum tilknyttet kjøkken og anleggsarbeid». Saken handler altså om fem kinesiske statsborgere uten arbeidstillatelse som jobbet svart på kjøkken og anlegg.

Budskapet i HA 20. mai fra stangeordfører Nils A. Røhne kan også omtales som bruk av silkehansker eller en form for krampaktig diplomatisk kraft. Røhnes betraktninger er interessante og tilpasset hans vurdering av den kinesiske forretningsmannen som «ung og ambisiøs». Ordføreren fortsetter med å gi «forretningsmannen med stort nettverk i det kinesiske næringslivet» kreditt for å ha gått «seg vill i bestemmelser som gjelder når man etablerer seg første gang internasjonalt».

Her er det stangeordføreren som går seg fullstendig vill. Norsk regelverk på dette området er som de tre første bokstavene i alfabetet. Om man ikke har lært hele alfabetet, har man i hvert fall lært de tre første. Det kreves av en ung, ambisiøs og ressurssterk forretningsmann. Og ikke minst krever det ubetinget lojalitet både av hensyn til hans forretningsvirksomhet og respekt til vertsnasjonens lover. Vi stiller heller ikke annerledes krav til en politiker som har ambisjon om å vinne innbyggernes troverdighet.

Røhne fortsetter med at «det kan være krevende å forholde seg til et regelverk i fremmed land når man skal etablere næringsvirksomhet». Jeg vil minne ordføreren om at handelsmenn i silkeveien var kinesere, persere, somaliere, grekere, syrere, romere, armenere, indere, etc. Dersom det universelle prinsippet som gjelder i norsk regelverk ikke anvendes, vil man være nødt til å lage et sammensurium av unntaksbestemmelser. Da blir det vanskelig å få til kraftfull lokal, regional eller nasjonal utvikling.

I oldtiden var silkeveien et handelsnettverk som oppstod ved at handelsmenn, pilegrimer, nomader etc. møttes tilfeldig på landeveier. I dag opprettes næringslivsnettverk ved at forretningsaktører har kunnskap og meget høy kompetanse om landet og regionen de etablerer sin næringsvirksomhet i. Når man gjør et valg basert på kunnskap, må man forholde seg til hele pakken.

Røhne kunne også reflektere om norske borgere vil kunne arbeide i Kina med et turistvisum, altså uten gyldig arbeidstillatelse!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.