Jordkloden vår sliter om dagen. De unge ber oss rydde opp – nå!

Hvert tiende minutt kaster vi nordmenn hele fem tonn med mat, ifølge NRK.

En relativt fersk spesialrapport fra FNs klimapanel anslår at 25–30 prosent av all matproduksjon i verden mistes eller kastes. Det er ganske sjokkerende.

NRKs nye serie «Matsjokket», som helt nylig hadde premiere, har til hensikt å sjokkere. De vil vise fram alt som kastes! Men hvem sitt ansvar er det å få folk til å spise det vi «bør» spise?

Oslo-byrådet vil også sjokkere. I stedet for å forhindre at folk får tilgang til kjøtt burde de sørge for at de som en stor innkjøper bidrar til å redusere matsvinn. Rett og slett ved å tilby saueburger og hønsefrikassé.

Det er bedre å bidra til økt bærekraft enn å vifte med moralske pekefingre. Det rødgrønne byrådet i Oslo er åpenbart ambisiøse på klimaets vegne.

Å gå for kun grønt til skolematen og droppe alt kjøtt er mer et symboltiltak enn en bærekraftig utvikling.

Store fryselager med saueskrotter gjør inntrykk. Særlig når budskapet er at dette kunne vært mat, men neppe blir det. Vi kan ikke kaste mat på denne måten. Den maten som er produsert bør ha en rett til å møte en forbruker.

Derfor må det være en markedsplass for slike produkter. Og produkter må selges i en form som er tilpasset dagens travle familier og enkeltmannshusholdninger.

Stadig flere av oss vil bidra til et bærekraftig forbruk og redusere utslipp av klimagasser.

Som Yngve Ekern uttalte i en kronikk «Nå er det ingen under femti som gidder å koke ei høne i en hel time. Folk skal bare flippe kyllingbryst i stekepanna».

Slik er det også med sau. Vi vil ha lammet isteden, kanskje fordi myten om at sau smaker ull er seiglivet.

Matforskningsinstituttet Nofima har forsket på å utvikle nye produkter av både sau og lam. De testet om folk smakte forskjell på kjøtt fra sau og lam. Det gjorde de ikke. NRK testet det samme og kom til samme konklusjon.

Både soldater og kjendiser elsker saueburger – da bør saueburgeren også få prøvd seg på folk flest. Det må skapes et marked for sau og annen mat som kastes.

Hvert år tilpasses den norske matproduksjonen så godt som overhodet mulig til den etterspørselen som er etter norske produkter. Dette er ikke lett, og i takt med økt importen blir plassen for de norske produktene stadig mindre.

Ansvaret for å planlegge produksjonen ligger hos bonden og landbruksorganisasjonene. De må være seg sitt ansvar bevisst. Men på tilsvarende måte må det også være et større ansvar hos dem som bestemmer hva vi forbrukere kan kjøpe.

Skal vi redusere tapet av god mat og verdifulle ressurser så må det plasseres et større ansvar hos dem som kontrollerer markedsplassene i dagligvare, storkjøkken, restauranter og institusjoner.

LES OGSÅ: Flere sterke meninger finner du på våre debattsider

Eierne av markedsplassene har en betydelig innflytelse på forbrukernes valgmuligheter – denne er undervurdert. De kan – om de vil – bringe sauen, høna, de single bananene og småløk i kontakt med meg og deg som forbrukere.

Det ville bli et ramaskrik om det ikke var nok mat på markedsplassene våre. I en mer bærekraftig tidsalder bør det bli et tilsvarende ramaskrik når god mat ikke kommer fram til markedet i det hele tatt.

Oslo-byrådet har nylig forpliktet til å redusere matsvinn og bidra til «Planetary Health Diet for all by 2030». I erklæringen er det påpekt at dette skal skje ved å reflektere kulturelle og geografiske forhold.

Det er bra, og selv om byrådet vil redusere kjøttmengden kan de gjøre en forskjell ved å kjøpe sauekjøtt, tilberede det godt og gi skoleelever og eldre en god følelse ved å redusere matsvinn når de nyter et godt måltid.

I tillegg er det sikkert et godt rom for mange ukurante grønnsaker til bruk i supper og pureer.

Denne ideen er gratis til Oslobyrådet og til alle andre kommuner som har ambisjoner om å bidra til redusert matsvinn!

Vi håper sauen blir å se på tallerkener i både Oslo og resten av landet!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.