Det er egentlig ikke til å tro: Bygdelista vil øke ordførerens makt og svekke opposisjonens rolle og dermed lokaldemokratiet. Arild Olsen er, i et innlegg i HA 6. september, «opprørt» fordi ordføreren har «nektet» å fremme en interpellasjon til kommunestyret 26. september om «mulighetsstudie på Tokstad/Gyrud i Ottestad».

Les Arild Olsens innlegg her.

Bygdelista og Arild Olsen ber, gjennom en interpellasjon, om å få satt på dagsorden en sak som ble diskutert og konkludert forrige gang kommunestyre var samlet. Det er, for å si det forsiktig, litt spesielt. I reglementet for politiske organer i Stange, som Bygdelista selv har vært med å vedta, heter det: «Interpellasjon nyttes for å sette saker på dagsorden for videre behandling og debatt…». Men denne saken er altså allerede satt på dagsorden og den skal behandles videre og vil selvsagt bli debattert.

Vi kan ikke ha det slik at en sak som avgjøres i ett kommunestyremøte, skal tas opp til diskusjon i det påfølgende møte gjennom interpellasjoner, på tvers av vårt eget reglement.

I sitt innlegg understreker Arild Olsen at han ikke kritiserer administrasjonen, men «den politiske ledelse.» Og så heter det videre «Etter vår mening bør det være en god kommunikasjon mellom den politiske ledelsen og administrasjonen, som gir klare signaler om hva som ønskes og hva som ikke ønskes utredet».

Dette er en oppsiktsvekkende forståelse av forholdet mellom politisk ledelse og administrasjon i en formannskapsmodell kommunen styres etter. Dette ville innebære at ordføreren, og det flertall han eller hun tilhører, skulle påvirke rådmannen slik at han utredet det ordføreren så som formålstjenlig. Hvilken stilling ville det sette opposisjonen i? Det ville med rette kunne bli sett på som en svekkelse av selve lokaldemokratiet.

Dette ville også bryte med Kommuneloven som sier at rådmannen skal «påse at de saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet». Rådmannen skal altså «påse dette», ikke politisk ledelse. Bygdelistas og Olsens oppfatning om at politisk ledelse skal ta en styringsrolle overfor rådmannen, der det gis «klare signaler om hva som ønskes og ikke ønskes utredet», er bortimot utrolig fra en politiker som har vært med i så mange år.

Når rådmannen varsler at han vil gjennomføre en studie, som for eksempel «Mulighetsstudie for Tokstad/Gyrud», ja så verken skal eller kan en ordfører stoppe en slik studie. I demokratiet er det folkevalgte fora, i dette tilfelle gjennom kommunestyret, som eventuelt kan stoppe et slik initiativ fra rådmannen. Kommunestyret gjorde ikke det 20. juni. Studien vil bli gjennomført, og så vil vi nettopp få en gjennomarbeidet «grundig saksutredning» (sitat Olsen) der vi tar stilling til arealplanen og ikke minst til jordvernet.


Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.