Jeg skal nå skrive lettfattet om en komplisert sak. Og fordi det vil handle om hva som kan hende herover neste år, i 2023, i 2032, i 2047 og blant annet i 2058, så er det ikke mye jeg vet med sikkerhet. Derfor har jeg noen spørsmål. Så kan vi tenke sjøl, du og jeg og andre som måtte bry seg.

Saken er: Hva skal Ringsaker, kommunen, være litt kjent for om 3-4 år, nokså kjent for innen 6-7 år og svært kjent og berømmet for i 2028 og framover? Et slikt vanskelig men godt spørsmål om framtida kan de som styrer og bestemmer besvare med et ønskeframtidsbilde. Visjon kalles det. Ringsaker har ingen visjon. Politikere og kommunens toppledere som sitter ved rattet i vår buss, har ingen kjøreregler som bestemmer retningen for hvor vi skal være, for eksempel i 2023. Vi har bare et mantra. Et gjentagende utrop, en slags innbilt trylleformel som uttrykker tankene til sjåfør og mannskap. Det er slik: «Vekst og utvikling». Ingen spør «Hva slags vekst? Hva slags utvikling?». Jeg er redd svaret handler om antall passasjerer, antall nye påfunn om bord og antall kroner i kassa ved reisens slutt.

Les ordfører Anita Ihle Steens svar på Pensjonistpartiets åtte spørsmål i HA 12. september.

Undertegnede, og vårt bortimot ubetydelige, grønnfikserte parti, har ved flere anledninger etterlyst klarere retning og forpliktende, bærekraftige styringsverktøy på vår ferd framover. Det har blitt overhørt men nå er det ingen vei utenom. I høst skal kommunen vedta ny samfunnsplan med reviderte strategier og visjon.

Derfor var det både skummelt og litt vemodig å lese selvangivelsen til Knoll & Tott (ordfører og rådmann, eller motsatt) i avisen 3. september. Jovisst er det flott at det skapes arbeidsplasser og bygges husvære, og moro med mye besøk, men til hvilken pris? Hvor mye tåler et samfunn av «vill vekst» før regningene blir for store?

Er det ikke skremmende, «SÅ 1985» og helt ut at duoen i 2018 ikke vier såpass som EN setning til miljøkampen og klimatrusselen som pisker mot frontruta og uler i alle høyttalere? «Vi må konstant fokusere på vekst», lyder det fra framsetet. «Uansett hvilken», synes jeg å høre.

Det vises til fire attraktivitetsfaktorer. Mat, Mjøsa, Prøysen og Sjusjøen. Hva om vinklingen var: Sunn mat, frisk Mjøsa, klokskap fra Prøysen og naturen Sjusjøen? Hva om slikt hadde dratt vel så mange vettue besøkende og bosatte til kommunen vår? Hvordan harmonerer matfokuset med et rungende JA! til Åker E6, enda en handelspark på dyrket mark? Svar: Det harmonerer perfekt med konstant vekst og utvikling. Hvordan måtte man håndtere planen om nok et hyttefelt midt i myr på Sjusjøen dersom naturhensynet skulle gjelde? Svar: Det måtte avslås. Med nåværende kjøreregler er det derimot fritt fram og flere hytter å telle. 

Summa summarum: vi tar rådmann og ordfører på ordet; fokusere mer på målet og mindre på detaljstyring og regler. Målet tar visjonen seg av.

La oss derfor beslutte en visjon som utstyrer bussen vår med nyoverhalte bremser, kraftige blinklys og en grønn ledning i enden. Veivalg er et dekkende ord for det kjekke verktøyet strategi. Vi mikropassasjerer i miljøpartiet, med ett sete i kommunestyret, trykker nå på den røde stopp-knappen og vil gå for «bærekraftig vekst og utvikling» som grunnleggende premiss ved alle strategiske valg på ferden videre.

Med visjonen i digre grønne bokstaver på sider, bak og i front: ET BÆREKRAFTIG RINGSAKER.

Blir ikke dette helt enkelt ganske meningsfullt, moro og fint å fortelle ungene om i 2032?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.