Ringsaker er i godt driv. I 2017 hadde Ringsaker kommune en vekst på hele 309 innbyggere. En prosentvis vekst som er større enn landssnittet, noe vi ikke har hatt siden 1990. Og i første halvår 2018 har vi en ytterligere positiv utvikling med en vekst på hele 210 innbyggere. Det er høyt over landssnittet. For noen år siden var slike tall utenkelige.

I NHOs kommune-NM gjør Ringsaker et godt byks oppover resultatlistene. Aktivt arbeid med næringsutvikling er helt avgjørende for å lykkes. Honnør til NHO og regiondirektør Jon Kristiansen for å rette oppmerksomheten ytterligere mot de forhold som er av reell betydning når vi tilrettelegger for framtidas arbeidsplasser. Vi gjør klokt i å samarbeide nært med, å ha løpende dialog med og reelt lytte til næringslivet.

Varehandelen i Ringsaker har siden 2008 vokst med nær 65 prosent mens landssnittet har vært rundt 20 prosent. Aldri før har byggingen av boliger og hytter vært så stor som de siste årene. Resultatene er sterke og framtidsutsiktene gode også her.

Vekst er grunnlaget for vår velferd og videreutvikling av de grunnleggende kommunale tjenestene. Vi har over tid jobbet systematisk etter Ringsakers strategi for vekst. Og som tallene viser, strategien virker. Det dreier seg som målretta satsing for å bygge attraktivitet. Vi må være et attraktivt sted å bosette seg, å vokse opp og leve et godt liv, med spennet fra det lett urbane til det landlige. Vi må være et attraktivt sted å drive næring, å etablere arbeidsplasser, for gründerskap. Vi må være et attraktivt sted å besøke, å feriere, å bruke fritiden eller å reise til for å handle.

Utvikling av disse tre typer attraktivitet (bosted, næring, besøk) må kontinuerlig være i fokus og utvikles over tid med et bredt spekter av tiltak. For det må konkret handling til. Vi må evne å gripe muligheter når de byr seg og ikke «bare snakke om det».

Vi har sagt det før og vi sier det igjen: I Innlandet og i Ringsaker må vi ville vekst. Vi må konstant fokusere på vekst og framover i enda større grad tørre å ta de grepene som tilskynder det.

Ny firefelts E6 og forhåpentlig etter hvert IC til Lillehammer åpner opp Innlandet på en ny måte. Reiseavstandene til Oslo og Gardermoen kortes kraftig ned. Vi må jobbe smart og satse for å utnytte de mulighetene veg og bane gir.

I Nydal har vi bilbyen og Ikea. Nå utvikles nye handelsparker i området som vil kunne bli et kraftsenter med plasskrevende varer for hele Innlandet. Rudshøgda er i vinden med sentrale bedrifter innen industri, transport, logistikk mm. Brumunddal og Moelv utvikles til attraktive småbyer. Mjøsparken med Mjøstårnet blir et landemerke mellom Oslo og Trondheim, antakelig langt viktigere enn vi ser i dag. Vi har fokus på kompetansearbeidsplasser i våre store næringsområder ved Mjøsas bredd. Ved Mjøsbrua presser vi på for etablering av nytt hovedsykehus. Det kommunale tjenestetilbudet bygges ut i høyt tempo, og det fokuseres på gode oppvekstmiljø og framtidsrettede helse- og omsorgstjenester.

Ringsakers arbeid for å bygge attraktivitet skal særlig preges av fire forhold; Mat, Mjøsa, Prøysen og Sjusjøen. Disse elementene skal gjennomsyre våre satsinger; vår x-faktor.

Hele vegen rundt Mjøsa jobbes det godt, og resultatene er gode. Framover må mjøsregionen finne sin rolle i det nye sammenslåtte fylket. Mulighetene mange. Vi i Innlandet må i større grad se utover når vi bygger attraktivitet og fokusere på vår plass nasjonalt. Det må utvikles fellesskap om en slik langsiktig strategi for vekst. Det er gledelig å registrere mange gode oppspill om dagen.

Veksten vil heller ikke i framtida komme av seg selv. Hardt, langsiktig og målretta arbeid er svaret. Framover må vi utvikle en fleksibel og utviklingsorientert kultur som fokuserer mer på målet og mindre på detaljstyring og regler. Vi må utvikle nye samarbeidsformer i Innlandet og ikke henge fast i det vante. Vi må vise handlekraft og tørre å prioritere. Vi må snakke opp og løfte fram.

Vi i Ringsaker skal stå på som bare det og lover å gjøre vår del av jobben. Vi vil være en kraft i arbeidet rundt Mjøsa og i det nye fellesskapet som Innlandet fylke blir. Vi skal fortsette vårt arbeid for vekst og utvikling. De gode resultatene motiverer. For det går jo rett og slett så det suser.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.