• Kommune: Grensen mellom Hamar og Ringsaker ved Olrudsenteret.Foto: Trond Lillebo

Jeg ønsker med dette innlegget og gi Godager og de lesere som kunne være intressert et blikk inn i invitasjonen til å delta i kulturhusbyggingen i Hamar. Invitasjonen ble fremsatt i et ordfører- og rådmannsmøte i Løten kommune, men på dette tidspunkt hadde Hamar kommune allerede bestemt seg for tomt og arkitektens utkast til kulturhus var presentert. Nabokommunene ble her forelagt et muntlig forslag om å delta i finansieringen av det som ville bli et regionalt kulturhus. På vegne av Ringsaker kommune avviste jeg på stedet invitasjonen med den begrunnelse at invitasjonen burde vært fremmet på et så tidlig tidspunkt at vi også kunne hatt innflytelse i planprosessen.

Dette skrev Sven E. Godager i HA 8. februar.

Godager tar også opp rehabiliteringen av Ankerskogen og sier i sitt innlegg at nabokommunene også her ble invitert til å delta i finansieringen. Ja, det skjedde også på en høyst uoffisiell måte. Invitasjonen kom også her som et muntelig utspill etter at bygget sto ferdig til bruk. Etter mitt syn er dette et dårlig utgangspunkt for samarbeid. Vi skulle altså være med og betale, men ikke ha noen innflytelse på verken planprosess, byggutforming eller drift. Nei, Godager. Slik er ikke opplegg til godt samarbeid.

Til slutt vil jeg kommentere Godagers modell for å rive nabokommunen i fillebiter. Hans modell for godt samarbeide i regionen er å legge gamle Furnes kommune til Hamar, Brøttum og nordre Ringsaker til Lillehammer. Gamle Nes kommune sammen med restene av Ringsaker skulle så bli det nye Ringsaker. Kanskje er dette en våt drøm for flere hamarsinger, men dette er et forslag som strider mot all fornuft og alt som til nå er lagt til grunn når det gjelder mål og mening med å danne sterke og robuste kommuner.

HER kan du lese enda et innlegg der Godager får svar på tiltale.

Jeg vil også minne om at Hamar kunne benyttet muligheten da den lå der i 1991, men de lot muligheten ligge. Jeg skal forklare hva jeg mener med dette til de som ikke husker saken.

Etter at både Hansenutvalget og senere Buvikutvalget fikk i oppdrag å se på en grensejustering mellom Hamar og Ringsaker, ble saken behandlet i Ringsaker kommunestyre. Etter lang debatt endte kommunestyret med å gjøre vedtak om å gå inn i Hamar med hele Ringsaker kommune. Merk, vedtaket ble gjort mot en stemme.

Dette ville løst en rekke av de problemstillinger som var grunnlaget for grensejusteringene for inneklemte byer rundt omkring i Norge. Andre steder klarte de det , men ikke i Hamar. Det er Hamar sjøl skyldig i.

Det verste med saken sett med hamarøyne er selvfølgelig at Hamar kommune unnlot å behandle saken, og de unnlot også selvfølgelig å gi Ringsaker svar på «frieriet». Så ble det sagt i Hamar at Ringsaker-politikerne ikke mente noe med vedtaket. Det kan de i alle fall ikke hevde, da de ikke engang forsøkte teste vedtaket. Dette var en del av diskusjonen i Ringsaker kommunestyre. Vi tok en sjanse på frivillig å overgi hele kommunen. Hvis Hamar villet, hadde alt vært på plass. Det hadde kun vært en orienteringsak om frivillig sammenslåing i kommunaldepartementet.

Men rett skal være rett. Vi gamblet, men vi kjente motstanderen. Vi visste at Hamar aldri ville ha med utkantene i Ringsaker. Hamars politikere var da som nå kun intressert i indrefilet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.