Ola Tronsmoen skriver i HA 17. mars at det er et «svik» å ha ulver i naturen fordi de tar livet av byttedyr på en brutal måte, og mener det er en god idé å gjerde inn ulvene.

Ulven er et vilt rovdyr, og som alle ville rovdyr må ulvene jakte og ta livet av andre dyr for å overleve. Dette er også sentralt for balansen i økosystemene. Prosessen kan selvfølgelig være brutal – men mener Tronsmoen at alle rovdyr bør fjernes fra naturen og plasseres i dyrehager av den grunn?

Alle arter har rett til å leve fritt i sitt naturlige habitat, inkludert ulvene. Dyreparker og innhegning av ville dyr er ikke positivt for dyrene, og det kan ikke sammenlignes eller erstattes med en intakt natur. Dessuten er ikke rovdyrene det største problemet for sauer på beite: Mattilsynet sier at andre årsaker, som skader og fluemark, er et langt større problem - faktisk så stort at de ser på dette som den største dyrevelferdsutfordringen i Norge. Vi blir ikke kvitt sauenes lidelser på beite ved å gjerde inn ulvene.

Ulven er langt fra så farlig og nærgående som en del skal ha det til. Ulven er egentlig ganske sky og gjør betydelig mindre skade enn det som fremstilles av ulvemotstandere. Sjansen for å bli angrepet av ulv er ifølge NINA så lav at den ikke er målbar. Som med alle ville dyr kan selvfølgelig ulver komme tett på bebyggelse av og til. Derfor er det viktig å tilegne seg kunnskap om dyrenes adferd og om hva en skal gjøre dersom en møter på et dyr som potensielt kan være farlig – dette gjelder for ulv så vel som for elg og en rekke andre ville dyr.

frivillig i NOAH – for dyrs rettigheter

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.