• Artikkelforfatter: Silje Myhrvang Haugom (13).

Hvorfor skal man få 6’ere i alle fag? Prestering, hvorfor er presteringen på idrett så viktig, enten om du er sju eller 16 år? Hvorfor skal du se ut som en dukke, hvorfor skal kroppen din være «perfekt»?

Hvorfor er ikke alle foreldre fornøyd med at barnet sitt får en femmer? Det er så mange ungdommer som har et høyt press når det gjelder karakterer, man skal få 6’er i alle fag, uansett.

Ungdommen gjør alt de kan for å få en bra karakter, 6, men likevel er det mange som gruer seg til å fortelle om en 5, selv en 5+. Hvorfor skal det være sånn? Hvorfor må det være et høyt press?

Karakterpress får ungdom til å lese nøye og lære absolutt alt, men hva er vitsen med å ha et høyt press? Ungdom blir sliten av alt arbeidet og til slutt orker de ikke å arbeide på den måten. Karakterene går nedover. Presset gir ungdom mindre motivasjon.

Prestasjonspresset i idrett er større nå blant unge, enn det var for ti år siden. Foreldre som er engasjert i idretten viser som oftest barnet hvordan man kan gjøre det bedre. Det er helt greit, men når foreldre begynner å skrike og kjefte på barnet sitt fordi han/hun bommet på fotballen, kastet håndballen litt skrått, da går grensen.

Det finnes flere former for prestasjonspress under idrett. Noen foreldre vil at barnet skal være best og bli noe stort en dag. Satsing. Satsing er selvfølgelig helt greit hvis barnet er enig og vil. Men det er en del som ikke har et valg, blir bedt om å trene til du er best, trene flere timer hver dag. Dette sliter ut ungen og gjør at ungen mister gleden med å drive med idretten.

Den andre formen for prestasjonspress er rett og slett bare at du skal gjøre det veldig bra. Det kan være både i stor og liten grad. Kroppspresset i dag er veldig høyt. Du skal ikke være for tynn, du skal ikke være for tjukk, du skal være «perfekt». Blant unge, spesielt jenter, er presset ekstremt. Presset kan føre til alvorlige ting, som slankepress som fører til spiseforstyrrelse og anoreksi.

De jentene som trenger hjelp fra helsesøster, får det kanskje ikke. Hvorfor? Jo, fordi helsesøster ikke er på skolen mer enn én dag. Hvis helsesøster var oftere på skoler, hadde kanskje flere tatt kontakt og få den hjelpen de trenger.

Kroppspresset kommer mest inn i følelsene til jenter, men det er også en del gutter som har det presset. Hvem er presset fra? Unge? Foreldre? Venner? Ukjente? Det er så mange forskjellige grupper som gir de unge jentene og guttene kroppspress.

Jeg mener at hvis man leser og studerer så mye at man sliter seg ut, burde man ta en pause. Glemme de tankene foreldrene dine har om at du skal få den beste karakteren, alt det presset du får. Du bare sliter deg ut.

Og til de foreldrene som gir barna sine det høye presset, la ungen få litt pause og istedenfor å si alt man kunne gjort annerledes, tenk på alt barnet ditt klarer og kan!

Alle de ungene og ungdommene som blir utsatt for prestasjonspress fra foreldrene sine, prøver alt de kan, men er fortsatt redd for at det ikke er bra nok. Barnet mister gleden med idretten, og før du aner, slutter barnet ditt med idrett. Kroppspresset kan føre til spiseforstyrrelse og anoreksi.

Vil du virkelig være grunnen til at en person får spiseforstyrrelse og kan bli alvorlig syk? Alt press fører til fysiske eller psykiske problemer. Stopp med det!

Les også
DEBATT Prestasjonspress.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.