Noe er riv ruskende galt i den norske helsevesen når det ikke er noe problem å gi henne medisiner for flere hundre tusen kroner i året i mange år fremmer, kanskje resten av livet. Muligheten for uføretrygd, helt eller gradert er det stor sannsynlighet for. Å dekke behandling i utlandet, helt eller delvis gjøres ikke (behandling tilbydes ikke i Norge per dato, noe forskningsbehandling foregår). Behandlingen gir veldig stor mulighet til å bli helt frisk, eller betydelig bedring.

Et lite regnestykke:

- medisiner til 300.000- 350.000 kroner per år.

- behandling, som min kone skal gjennom, til ca. 400.000 kroner.

Samfunnsøkonomisk, hva er best? Jeg har en mistanke om at legemiddelindustrien påvirker/styrer litt her, selv om jeg ikke har dokumentert dekning for dette.

Hva med livskvaliteten? Min kone har ett barnebarn, og ett bonusbarnebarn. Hennes største ønske er å være bestemor/farmor på alle mulige måter. Kunne løpe/leke/drive med aktiviteter sammen med barnebarn, slik mange av oss tar som en selvfølge, men som hun får større og større problemer med. Hun har tre sønner, og en svigerdatter, som hun ønsker å være mor og svigermor til med alt det innebærer. Hun har også to bonusbarn.

Vi er gift, og vi ønsker å kunne leve et aktivt liv som ektepar flest. Hun liker å reise, oppleve nye ting, og se nye plasser. Bryllupet vårt stod i Roma. Sykdommen gjør at reiser blir mer og mer slitsomt for henne, og som hennes mann er det ikke lett å se på.

21. mai i år reiser hun til Moskva for å få behandling for denne «dritten» (unnskyld uttrykket). Hun ønsker å gjennomføre reisen alene, tøff dame jeg er gift med, men jeg reiser bort og følger henne hjem.

Det finnes hverdagshelter det skrives stort og mye om. For meg er min kone en slik helt. Hun stiller opp for alle, selv om sykdommen river og sliter i henne. Hun kan være så sliten og trett at hun nesten sover der hun er, balanseproblemer, fatigue, vondt i hode og øyne, men hun fortsetter. Hun er for tiden i full jobb, men bruker all fritid på å få landet batteriene igjen til neste arbeidsdag. Er hun en hverdagshelt? Ja.

Min kone har mange rundt seg som vil henne bare godt. Det være seg familie, venner og kollegaer. Noen mener også at det er galt at man må betale for denne behandlingen selv, og har startet kronerulling. Noen oppgir sågar at de ikke ønsker gave til bursdagen sin, men at det gis et bidrag til kronerullingen. Det finnes så mange varme, flotte mennesker der ute.

Ønsker du å få mer informasjon, eller følge min kones reise i forbindelse med behandlingen i Moskva, ber jeg dere følge siden «Liz til Moskva for stamcelletransplantasjon» på Facebook.

Jo flere som kjenner til sykdommen MS, jo bedre er det, og kanskje norske myndigheter gjør noe med behandlingstilbudet. 300 personer får diagnosen hvert år i Norge.

Til min kone: Jeg er veldig stolt av deg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.