På Naturvernforbundets hjemmesider jubles det for miljøvernministerens vedtak. «Dette er årets julegave til alle som er glad i norsk natur», sier lederen i Naturvernforbundet.

Det er det mange som ikke er enige i. Vi ferdes mye i Rendalsfjella og er glade i naturen der, med sau, reinsdyr og andre ville dyr.

I sommer var vi vitne til ulvens massakre på sau i fjellet. En enslig ulv tok på kort tid livet av over 100 sau, det vil si mange var så hardt skadd at de måtte skytes. Vi snakket med folk som hadde sett sauelik langs hele nordre fjellveien. Et lam sto i veikanten ved siden av sin døde bror, og dagen etter sto lammet på samme sted, men mora var ikke å se. Andre hadde sett to lam som forsøkte å die mora, men hun jagde dem bort, for juret var bare et rødt kjøttsår. Vi føler virkelig med saueeierne i Rendalen som får livsgrunnlaget sitt ødelagt av ulven. Det er ikke så mange muligheter for annet arbeid der.

I Rendalen er det utbetalt rovdyrerstatning for 514 sau i år, og i tillegg er nok flere sauelik ikke gjenfunnet, så en kan anta at omtrent 1/3 av alle sauer på utmarksbeite i kommunen er tatt av rovdyr. Ørn, bjørn og jerv tar nok også en del, men disse tar ikke mer enn de trenger til mat, mens ulven tilsynelatende jakter for moro skyld.

Det Stortinget har bestemt var at det skal være tre ulverevir i Norge, det vil si omtrent 20 ulv. Ved telling sist vinter viste det seg å være 68 ulver i Norge pluss 25 som var på grensen Norge/Sverige.

Det virker som om veksten i ulvebestanden er kommet helt ut av kontroll, for ulven har stor formeringsevne.

Jeg syns Naturvernforbundets jubel for ulven er en hån mot hardt arbeidende sauebønder og andre som liker å ferdes i norsk natur, og etter mange års medlemskap har jeg nå meldt meg ut av Naturvernforbundet.

Hamar

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.