Ikke før vi hadde blitt dus med eplekverna og fruktpressa, dukker det opp flere, presserende behov. Nå har vi de siste tre åra hatt plettfri samvittighet fordi eplene i hagen er blitt omsatt til fantastisk eplejuice, til glede for familie og venner. Vi har hatt god, gammaldags matauk og fylt både steriliserte flasker og brorparten av fryseren med hundre prosent naturlig eplejuice, rett fra hagen, ikke tilsatt verken vann, sukker eller konserveringsmidler. Noe av det er til og med blitt alkoholholdig cider, som en mjuk start for Mannen som er ølbrygger in spe. Ingenting – eller i alle fall veldig lite – har gått til spille. Det som har falt til jorden, blir tatt hånd om av rådyr om natta. Det må vi kunne godta.

54 liter eplejuice ble det i fjor. Slett ikke uten arbeidsinnsats. Men med nye erfaringer fra år til år, kommer man langt på ei helg med druge arbeidsdager.

Hvis vi så legger til blåbær,- bringebær-, tyttebær-, jordbær- og ripssyltetøy, synes jeg i grunnen jeg kan klappe meg sjøl på skuldra og se for meg et godkjentstempel fra bestemor. Men her en dag dukket et uventet problem opp, da mamma var nedom og oppdaget at plommetreet var bugnende fullt av frukt! Plommetreet?! Det som de siste fire tiår i beste fall har båret fram en håndfull sure, uspiselige klumper. Nå har det av en eller annen grunn løsnet – skikkelig. Så der henger de, velsmakende, søte og gule plommer. Det var da som søren!

For hvem har samvittighet til å bare la dem dette ned? Ikke jeg … Når naturen krever sitt, er det bare å dra fram oppskriftsboka og finne ut hvordan man skal foredle den. Hva kan jeg bruke plommene til? Jeg er klar for nok en bratt læringskurve, så når du leser dette står jeg antakelig ved grytene og koker chutney.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00