SV ønsker at flest mulig elever skal ha mulighet til å gå på den linjen de ønsker ved sin nærskole. Det er viktig å sikre forutsigbarhet i linjetilbud både for elever, ansatte og det arbeids- og næringslivet vi skal utdanne til.

SV støtter nærskoleprinsippet. Nærskoleprinsippet ved inntak til videregående opplæring skal både gjøre det mulig å ta utdanning så nære hjemplassen som mulig, og sikre at alle elever, både de med høye grunnskolepoeng og de med lavere, får tilgang til tilpasset og kvalitetsmessig god utdanning. Vi skal ikke bidra til utvikling av A- og B-skoler, men sikre at skolen utjevner sosiale forskjeller og at den enkelte elev har mulighet til å nå sitt fulle faglige og sosiale potensial.

Dette mener HA om saken.

Et karakterbasert inntak, eller det Høyre retorisk sminker til såkalt fritt skolevalg, vil bidra til utvikling av såkalte A- og B-skoler – og ikke minst økt konkurranse mellom skolene. Det Høyre unnlater å fortelle om er at det frie skolevalget kun er «fritt» for de med høye grunnskolepoeng.

Nærskoleprinsippet må sees i sammenheng med kvalitet. Derfor er det også viktig å være tydelig på hvor mange elever som må velge en linje for at man skal ha et godt læringsfellesskap. SV vil derfor støtte minstenormer for igangsettelse av linjetilbud i Innlandet. SV vil samtidig gi skoler tid og ressurser til å løfte viktige satsingsområder for lokalt arbeids- og næringsliv i sitt nærområde. Dette blir sentralt for å kunne sikre tilgang til riktig og god kompetanse for framtida.

Lokal inntaksforskrift for videregående skole i Innlandet må også sees i sammenheng med finansieringsmodellen som velges. En ren stykkprisfinansiering, sammen med et karakterbasert inntak, vil kunne bli svært problematisk for kvaliteten på opplæringen som gis. SV ønsker derfor en finansieringsmodell som bygger opp om en desentralisert skolestruktur og som sørger for at det er like god kvalitet i tilbudet som blir gitt uavhengig av om det er i grend eller by.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.