Tekst utdyper ulven grusomhet. En oppramsing:. - Hvor mange sauer er drept av ulv denne sommer? Var det ikke for ulven Norge, ville alle sauer og lam kunne beite i full harmoni til slaktebilen tok med seg halvparten for avliving til folkets middags bord. Det er ikke et pip om de vel 17 sauene som ble drept i Askim, var det hunder som sto bak.

Nå må norske journalister besinne seg. Nå er det nok med ensidig informasjon om disse dyretragedier!

Vel 2,5 millioner sauer sendes på utmarksbeite hvert år i Norge. Ca. 5 prosent kommer aldri tilbake: offer for hva som kalles «det normale svinnet.» Sauer dør på beite uten at rovdyr har skylden. Sauer brekker bein, drukner, setter seg fast i gamle gjerder og forfallen bygninger, overkjøres på veier laget for motorisert trafikk, sauer og lam spises opp av flått og fluemark. 120.000 sauer lider stygge former for død hvert år! Hvor er bildene av disse dyretragedier? De knappe 15.000 sauene og lammene som drepes av rovdyr, får prege forsidene med ukvemsord om herjende lystmordere.

Roy Andersen; Norge har for mange ulver? Ifølge rovdata lever det 51 ulver i landet. Spania har 700 ulver, Tyskland 300 ulver, De baltiske landene vel 1.000 ulver osv. og alle landene i Europa som har ulv har også sau på beite som passes på! Gjetere, gjeterhunder, rovdyrsikre gjerder er en selvfølge. Ingen saueflokk tusler rundt uten daglig tilsyn og vern. Nattkve benyttes noen steder.

I 1960 var alle rovdyr så godt som utryddet i Norge. Gjetingen tok slutt, sauene fikk passe på seg selv. Økende besetninger av sau oversvømmer norske utmarker. Den moderne sauen er avlet for masse kjøtt. Hjelpeløse går de der som levende åte for særlig enslige ulver. Foreldre kan være skutt.

I 1970 årene ble rovdyrene fredet – på papiret. Norge har undertegnet internasjonale avtaler om å ha levedyktig bestander av rovdyr, også ulv. De få ulvene som får lov å leve her er ikke levedyktig bestand. Norsk praksis å la sau gå uten vern, da blir selv 51 ulver for mange. Klovdyrbestander av elg, hjort og rådyr vokser vilt. Mangel på topp- predatorer er åpenbar! Vel 800 elgkollisjoner årlig, hver kollisjon koster landet ca. kr 150.000.- Media har en jobb å gjøre å bidra med informasjon om de store rovdyrene. I stedet kaster ivrige journalister bensin på bålet som ulmer fra gamle dagers hat mot ulv. Norske sauebønder får ta til å passe på sine dyr, slik vi alle må passe på vår eiendom. Dagens journalister burde beflitte seg på utdypende journalistikk med kunnskaper om en fauna i ubalanse grunnet for få rovdyr, for få ulv, er ikke hatretorikk og ensidig bildereportasje for å nedgradere en truet art i vårt land.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.