Det må ha vært dette som ligger til grunn for vedtaket om at et nytt sykehus i Innlandet bør ligge ved Mjøsbrua.

Dette kan kun bli relevant, når det brukes linjal og/eller passer som verktøy for utregning av plassering av det aller viktigste innen utbygging og utvikling av spesialisthelsetjenesten.

Gjennom smertefulle erfaringer vet vi at et flott sykehusbygg på ingen måte er selvrekrutterende.

Og motsatt ser vi at Innlandets desidert mest «falleferdige» bygninger i Hamar, rekrutterer svært godt. Vi vet at dette handler om:

• Godt fagmiljø

• Gode ledere

• Kort avstand mellom bolig og sykehuset

• Attraktiv beliggenhet – og nærhet til gode boliger

• Arbeidsmuligheter for samboer/ektefelle

• Gode skole/barnehager for barn – i nærhet både til arbeidssted og bolig

• Gode og varierte muligheter for aktivitet og kulturopplevelser i nærhet til bolig

Å etablere alt dette ved Mjøsbrua vil ikke være realistisk. Det har tydeligvis også de som har stått for planleggingen av de nye sykehuset vært seg bevisst.

Derfor snakkes det ofte om at det for mange ansatte bare vil ta 20–30 minutter å komme seg til jobb, og det legges til at det vil jo bli mindre enn mange i Oslo bruker til arbeid. Som om dette er direkte sammenlignbart!

Unge, nyutdannede, som velger å flytte vekk fra Oslo, ønsker også ofte å legge nettopp denne halvtimen tur/retur brukt til reisevei, bak seg.

Og de som skal rekrutteres til nytt sykehus om 10 (?) år, vil sannsynligvis være enda mindre interessert i å bruke tid til forflytning.

Et sykehus med bybeliggenhet vil derfor kunne bli attraktivt nettopp på grunn av beliggenhet!

Godt fagmiljø og gode ledere er ikke statiske størrelser, de må alltid arbeides aktivt med. Men desto bedre rekrutteringsgrunnlag, desto lettere vil det være å videreutvikle og beholde dette.

Befolkningsveksten i aksen Stange–Brumunddal var i perioden 2009–2018 12,97 prosent (akkumulert) mens den i resten av Innlandet var 1,46 prosent (akkumulert). Det sier jo det meste om hvor «folk flest» ønsker å bo.

Denne aksen blir ikke mindre attraktiv hvis en tung kompetanseinstitusjon som et sykehus, plasseres her. Noe som er helt sentralt for alle pasienter.

Når vi blir syke ønsker vi den beste behandling. Av fagfolk som har kompetanse om akkurat våre plager. Det får vi bare der fagmiljøene er stabile og hvor fagstillinger er fast besatt av kompetente leger, sykepleiere og annet helsepersonell.

Sykehuset Innlandet er av de sykehusene i landet som er aller mest avhengig av innleieleger. Delt opp på de ulike lokalisasjoner, vet vi at Hamar stort sett klarer seg uten.

Vikarleger er svært dyrt – grovt sett kan vi si at 1 innleielege koster omtrent det dobbelte av normal årslønn til fast ansatt lege.

Vi vet dessuten at innleieleger vanligvis i svært liten grad bidrar til fagutvikling. Dette bidrar til en stor bekymring utover den økonomiske.

Regnskapstallene så langt i Sykehuset Innlandet viser store forskjeller på merforbruk.

Mye av denne forskjellen kan tilskrives svak rekruttering av leger og dermed høyere utgifter til vikarer. At ikke dette tillegges større vekt, også i planleggingsfasen, synes vi er underlig.

Men det er ikke for sent å ta til vettet. Legg bort prestisjen og legg det nye sykehuset til Hamar.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.