Han har for det første ingen grunn til å kunne definere at alle de 1,6 millionene barn og unge som streiket skolen for klima over hele verden sist fredag kun ville slippe skolen. Vi streiker fordi det føles poengløst å sitte på skolebenken og studere til en framtid vi ikke har.

LES OGSÅ: Det er skulk, ikke streik.

Jeg vet ikke om han skjønner hvor mange han tråkker på når han sier at «det er ren skulk», men for vår egen del har vi ikke ofret fritid, nattesøvn og leksetid for å skulke skolen. Vi gikk ut i streik med hundretusenvis av barn og unge i hele verden fordi klimakrisen er prekær og den er her nå.

Vi håper penger og verdiskapning ikke er det høyeste Magnus Torgersen kan tenke seg i livet. Om det er tilfellet kan vi allikevel berolige ham med å si at fortsatt satsing på norsk olje og gass ikke bare er totalt etisk uforsvarlig, men også økonomisk uforsvarlig.

Oljenæringa kommer heller ikke til å være lønnsom eller «ha en stor rolle i fremtiden». Markus var tilstede under vitneforklaringen til klimasøksmålet i 2017, da noen av Norges fremste økonomer la fram tall på at fortsatt satsning på olje og gass vil føre til milliardtap. At regjeringa allerede har satt rekord i utdeling av nye oljelisenser tre ganger dette året er da ikke bare flaut, men også fryktelig usselt.

Magnus Torgersen sier også at «norsk oljeutvinning er en av de som forurenser minst i verden». Det er feil. Faktum er at de mest skitne oljeplattformene i Norge er mye verre enn de reneste i Saudi-Arabia. Produksjonen har uansett lite å si når over 95 prosent av utslippene kommer når olja brennes. Da er olja like skitten uansett hvor den kommer fra.

Hvis noen skal være først ute med å stenge oljekrana, bør det selvsagt være verdens rikeste og lykkeligste land, Norge.

«Pøh, hvis vi slutter med olje kommer jo bare resten av verden til å produsere mer», tenker sikkert du. Men, forskning fra blant annet SSB viser at dersom Norge stenger oljekrana, vil vi, uavhengig av om andre land øker sin produksjon, kunne kutte mer utslipp enn hvis vi kutter i alle andre sektorer i hele landet. Stanse med norsk olje og gass er med andre ord en vinn-vinn-vinn-situasjon

Til slutt vil jeg gi et sitat fra Inger Hagerup som jeg håper han kan ta med seg videre:

«Livet er ikke bare hus og mat og penger.»

Men hvis vi ikke klarer å begrense klimakrisa så mye som mulig, er det ikke sikkert vi verken har noe liv eller noen økonomi i det hele tatt. Derfor streiket 1,6 millioner mennesker skolen for klima i hele verden sist fredag. Og derfor kommer vi til å streike igjen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00