Ny kommuneplan skal nå legges frem for formannskapet 23. mai og kommunestyret 30. mai. Jeg vet at vi har noen dyktige politikere på vår side som forhåpentligvis vil lytte og komme med endringsforslag.

Det var en (lovpålagt, men svært kort) høringsperiode som resulterte i rekordmange innspill fra Hamars innbyggere og offentlige instanser – og den største mengden uttalelser var knyttet til Hamar flyplass, det omstridte høyhuset ytterst på Tjuvholmen, og Gjørsli fjelltak.

LES OGSÅ: Muligheter for forlenget båtsesong

Det er dog med stor skuffelse jeg leser saksdokumentene fra kommuneadministrasjonen til det formannskapsmøtet 23. mai (http://innsyn.hamar.kommune.no/motedag?offmoteid=279292).

Svært få av innbyggernes høringsinnspill har blitt tatt til følge … Hmmm, hva er vitsen med engasjement, tenker jeg …

Svært mange av oss er jo opptatt av å beholde mest mulig av Tjuvholmen som rekreasjonsområde, samt unngå at det kommer en skyskraper ytterst på holmen – med dertil ødeleggende virkning for friluftsliv, bading, maritime aktiviteter. Jeg tenker da spesielt på skygge, trafikk, kalde luftstrømmer og kraftig turbulens fra høyhuset.

LES OGSÅ: HAbloggen: Høyt hotell på Tjuvholmen eller ikke

Kommuneplanens arealdel, vedlegg 2 «Estetikk, arkitektur og byform», inneholder et kapittel som omhandler høyhus – Kapittel 8 «Høyhus og bygg som utfordrer byens skala».

Jeg foreslo noen mindre endringer til dette kapittelet som forklart nedenfor.

Selvfølgelig ble ingen av disse punktene tatt til følge – ei heller den mengden av innspill kommunen fikk fra andre innbyggere når det gjelder det foreslåtte høyhuset ytterst på tuppen av Tjuvholmen.

Slik jeg leser det, så er kommunens tekst i vedlegg 2 til kommuneplanen en direkte «invitasjon» til etablering av det omstridte høyhuset ytterst på Tjuvholmen. Spesielt gjelder dette følgende punkt:

8e) Landemerke. Høyhus er signalbygg og kan bli viktig referanse i et større landskap. Form og uttrykk bør gis stor omtanke slik at bygningen kan bli et positivt kjennetegn for Hamar i et lengre tidsperspektiv.

Her er mitt innspill til endring av dette punktet:

8e) Hamar bør ikke benytte høyhus som landemerke. Et landemerke er ikke et høyest mulig bygg, men heller et unikt og vakkert bygg som gjerne er godt tilpasset omgivelsene.

Gode eksempler på unike landemerker i Hamar er Domkirkeruinene, Vikingskipet, Stupetårnet med Koigen i bakgrunnen.

Jeg foreslo også et nytt punkt:

Punkt 8 i) Høyhus skal ikke tillates etablert i strandsonen i Hamar.

Jeg har tidligere påpekt at begreper som «signalbygg», «landemerke» og «miljøfyrtårn» nå benyttes i et profittjag av utbyggere over hele landet for å få ubegrensede rammer for byggehøyde og plassering – ofte ytterst i strandsonen.

Hamar kommune er tydeligvis ikke noe unntak i så måte. Vår egen kommuneadministrasjon reklamerer jo faktisk for høyhus ved å bruke ord som «signalbygg» og «landemerke» i den nye kommuneplanen!

Nyt solen og kos dere på Tjuvholmen eller et annet sted langs Hamars utrolige flotte strandsone – så lenge vi har den!

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.