I HA 23. mai har Einar Lang-Ree et meget godt og tankevekkende innlegg der han stiller spørsmål om demokratiets levedyktighet. Han stiller spørsmål om de valgte politikernes forutsetninger for å ta de rette avgjørelsene i dagens teknologiske samfunn. Tidligere kom de langt med alminnelig godt folkevett.

De siste femti årene har teknologien med en akselererende utvikling forårsaket at det bare blir spesialister som kan ha forutsetning for å forstå hva ulike utredninger innebærer. De folkevalgte som skal ta avgjørelser er ofte prisgitt ensidig informasjon og påvirkning fra lobbyister. Økonomiske fordeler på kort sikt blir ofte utslagsgivende for beslutninger i stedet for bedømmelse av hva de langsiktige følgene vil bli.

I praksis er det «spesialistene» som har overtatt mye av styringen i samfunnet vårt. Ingeniører, teknikere, rådgivere og konsulenter og ikke minst blårussen har i alt for stor utstrekning påvirket utviklingen. Politikerne har manglet evne til å skjære gjennom. Hva slags styringsform kan erstatte demokratiet slik vi oppfatter det?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.