Forespørselen lød som følger:

«Pensjonistpartiet ber om at nedre aldersgrense for å få utstedt ledsagerbevis kan fjernes i Hamar, i likhet med bestemmelsene som kommunene Oslo og Trondheim har innført.

I dag er nedre aldersgrense for søkere normalt 8 år. Dette er i tråd med nasjonale retningslinjer, men flere kommuner har valgt å ha en annen nedre aldersgrense basert på vurdering av lokale forhold.

Vedtaket om å ha en nedre aldersgrense på normalt 8 år, ble vedtatt i Hamar kommune 21.06.2001, og en konsekvent håndheving av vedtaket har vært praktisert uavhengig av diagnoser og alvorlig fysisk eller psykisk funksjonshemming.

Tilleggsordet «normalt» som bør kunne gi grunnlag for å nytte skjønn ved særdeles krevende funksjonshemming er ikke blitt benyttet, etter det PP har fått opplyst.

Hamar kommune har i mange år hatt «Barn og unge først» som gjennomgående motto.

Pensjonistpartiet mener derfor at det er på tide å gjøre om et 18 år gammelt vedtak om en nedre aldersgrense på 8 år, så Hamar kan bli den aller beste kommunen å bo i, også for funksjonshemmede barn.

Ledsagerordningen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen, men vil kunne bidra til å forebygge isolasjon og gi økt livskvalitet til det funksjonshemmede barnet. Da vil kommunen også oppfylle Barnekonvensjonens artikkel 23, der det bl. a. står i punkt 1:

«Partene anerkjenner at et barn som er fysisk eller psykisk utviklingshemmet, bør ha et fullverdig og anstendig liv under forhold som sikrer verdighet, fremmer selvstendighet og bidrar til barnets aktive deltakelse i samfunnet.»

Ledsagerbeviset skal kunne brukes i hele landet, og Pensjonistpartiet ønsker derfor følgende vedtaksendring:

Hamar kommune opphever nedre aldersgrense for ledsagerbevis for funksjonshemmede på lik linje med bestemmelsene som er innført i kommunene Oslo og Trondheim».

Så langt interpellasjonen.

Pensjonistpartiet ønsker at vedtaksendringen skal skje snarest mulig. Hamar skal være den aller beste byen å bo i, også for funksjonshemmede.

Her har vi en flott mulighet til å vise i praksis at vi mener det. Hamar er en foregangskommune, og vi skal ikke være dårligere enn Oslo og Trondheim når det gjelder å gi et funksjonshemmet barn et ledsagerbevis.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.