den rødgrønne regjeringen vurderte før stortingsvalget i fjor å inngå en avtale med Kina som ville innebære betydelige innrømmelser i forhold til den omstridte fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Det viser avsløringer de siste dagene i Dagens Næringsliv. Det ble utarbeidet en plan som skulle imøtekomme kravene fra kinesiske myndigheter. Det skulle utformes formuleringer som kunne tolkes som en norsk innrømmelse av at fredspristildelingen var uheldig. Regjeringen skulle dessuten ifølge DN forplikte seg til å arbeide for at Nobels fredspris ikke igjen skulle gå til en kinesisk dissident. Avisen skriver også at man skulle sørge for at Liu Xiaobo ikke fikk komme til Norge for å motta prisen.

Som kjent er forholdet mellom Norge og Kina fortsatt på frysepunktet. Dagens Næringsliv kunne i går fortelle at NHO måtte avlyse en konferanse med sin kinesiske søsterorganisasjon. Begrunnelsen som ble gitt etterlot ingen tvil om at det vanskelige forholdet mellom de to landene var årsaken. Hendelsen er på ingen måte enestående.

Det hører selvsagt med til historien at daværende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til slutt satte foten ned. Planen ble aldri iverksatt. Likevel er det grunn til å merke seg at slike innrømmelser ble vurdert, før de ble lagt bort. Disse innrømmelsene ville slik vi ser det fratatt Norge all ære som pådriver for menneskerettighetene på den internasjonale arena.

Det var under daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre at planen ble utarbeidet. Den nye Ap-lederen har ikke villet bekrefte eller avkrefte innholdet i den avtalen som forelå.

Vi er overrasket over at den rødgrønne regjeringen kunne vurdere tiltak som ville undergrave Nobelkomiteens uavhengighet. Men sett i lys av denne informasjonen er det ikke overraskende at sentrale Ap-politikere i likhet med regjeringen avslo å møte Dalai Lama under hans besøk i Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.