Bøndene krever stående fellingstillatelse i grønn sone, hvor beitedyrene har forrang. Hittil i år har 129 sau blitt drept av rovdyr. Stadig færre i landbruket vil drive med sau, på grunn av de store skadene rovdyrene gjør. Kravet er egentlig ganske beskjedent. Selve ulvesonen er ikke en del av debatten.

Samtidig er dyrevernsorganisasjonene på offensiven. Norges Naturvernforbund, World Wildlife Fund og Foreningen Våre Rovdyr driver for tiden en underskriftskampanje for å øke antall ulver i Norge til 15 ulvefamilier. I tillegg vil de utvide den geografiske ulvesonen for ulv fra dagens 5,5 prosent av Norges areal til mer enn 14 prosent. Det er ingen tvil om at dette vil forverre sauebøndenes situasjon dramatisk.

Landbruksnæringen er nødt til å ta til motmæle nå. Næringen taper terreng når det gjelder den alminnelige forståelsen for beitedyrenes situasjon. I en undersøkelse Nationen nylig presenterte, sier en tredjedel av de spurte ja til mer vern av rovdyr. En av grunnene til at forståelsen for bøndene synker, kan være at stadig flere bor i byene. Kunnskap om landbruk og beitenæring blir stadig færre til del.

Derfor er oppropet til Stange-ordføreren og hans kolleger i landbrukskommunene et viktig bidrag til debatten om norsk rovdyrpolitikk. Etter vårt syn har politikerne i for liten grad lyttet til bøndene, mens dyrevernsorganisasjonene får økt innflytelse i sitt forsøk på å gjøre særlig ulven til et symboldyr i norsk fauna.

På flere av de politiske landsmøtene i vår, ble spørsmålet om rovdyrpolitikken reist i form av resolusjonsforslag. Så langt har det gitt få resultater. Rovdyrforliket skal snart opp til behandling igjen. Ordførerne i landbrukskommunene må heve stemmen, skal de ha håp om å nå fram.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.