Han sa det mange tydeligvis har tenkt, Lars Freng fra Brøttum, og fikk et skred av støtteerklæringer fra folk som ser den samme utviklingen som ham. «Foreldre, skjerp dere» lød overskriften på et intervju han ga til nettstedet langrenn.com, og som ble utgangspunktet for redaksjonelle saker i VG og HA i helga.

Gjennom 20 år har Freng vært skitrener for Brøttum IL i Ringsaker og nå langrennstrener for Team Gudbrandsdalen, et lag for juniortalenter mellom 17 og 20 år. Han har lang erfaring i å omgås og håndtere foreldre som har store ambisjoner på vegne av ungene sine. Nå mener han det er i ferd med å gå rett utfor. Med fokus på smøring, prepping og flere antall skipar mener Freng at idrettsgleden og ungenes eget engasjement blir ødelagt: «Unger trenger ikke mer enn ett par ski», sier han.

Og vi er definitivt på ville veger når langrenn er i ferd med å bli en sport ikke alle har mulighet til å drive med – av økonomiske grunner. Bremsen må settes på for å dempe utstyrshysteriet og overivrige foreldre må ta seg sammen og vurdere hvilke holdninger de bringer videre i idretten.

Etter at HA la saken på vår facebookside er den delt 45 ganger og likt av over 1200 mennesker. Blant de mange kommentarene er det i all hovedsak sterke støtteerklæringer fra foreldre som sier at «endelig!» blir dette tatt opp. Freng har også fått gode tilbakemeldinger fra andre trenere. Men her trengs mer aktive handlinger enn å uttrykke at man er enig. For problemet gjelder ikke bare idretten. Det er en gjennomgående trend hos foreldre i dag at de nærmest gjør hva som helst for at ungene deres ikke skal føle seg utenfor.

«Sammenligningssamfunnet» gjør at man «må» ha det samme utstyret som andre – minst. Mange foreldre er redd for ikke å tilby barna det ypperste, ikke få tilrettelagt på best mulig måte og at ungene derfor ikke skal hevde seg. Og ikke minst er mange foreldre redd for selv å ikke være «bra nok» som foreldre. Freng setter fingeren på et ømt punkt innenfor idretten. Men holdningene er gjenkjennelige også i skolen, i motebildet og i andre fritidsaktiviteter. Det er et felles ansvar å gjøre noe med dem.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00