Halvparten av alle norske barn kan være plaget av allergi. 30 prosent av alle voksne er rammet. De alarmerende tallene baseres på en britisk studie fra 2009 utført ved University College i London.Professor Sverre Steinsvåg sier til Aftenposten at tallene er overførbare til Norge. Til sammenligning anslo Norges astma-og allergiforbund på 1970-tallet at bare fem prosent av befolkningen hadde allergi.

Vi er altså langt mer sensitive for bakterier som før var naturlige. Årsaken er at vi ikke lenger påvirkes av det som kalles et naturlig mangfold av bakterier. Overlege ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo, Karin C. Lødrup Carlsen sier til Aftenposten at når vi fjernes fra et naturlig miljø, utvikler ikke immunsystemet vårt en normal toleranse for miljøet vi lever i.

Kort fortalt: Kroppen skal tåle dyr og gress, natur og matvarer av alle slag. Når vi ikke lenger utsettes for bakterier, blir ikke kroppen lenger i stand til å tåle dem. Økende fokus på sunnhet og hygiene, mindre nærkontakt med naturen, mer beskyttelse mot smittestoffer gir altså mer allergi. Barn som vokser opp på gård har for eksempel mindre allergi enn de som ikke har dyr rundt seg, sier professor Lødrup Carlsen.

I vår iver etter å beskytte oss har vi altså i stedet gjort oss selv mindre motstandsdyktige. Enda verre blir det når vi som en følge av allergi forsøker å unngå all mat og all påvirkning som gir oss allergiske reaksjoner. Konsekvensen blir at vi i enda mindre grad tåler å bli utsatt for det som er en naturlig bakterieflora.

Allergi er både ubehagelig og kan være livsbegrensende. Skal vi stanse den sterke økningen må vi utsette oss selv og våre barn for flere bakterier. Vi må øve kroppen til tåle det dagliglivet som omgir oss. Kanskje har frykten for sykdommer gjort oss for påpasselige med å unngå bakterier. Et moderne samfunn gjør også at vi lever våre liv mer innendørs, og slik ikke utvikler et naturlig immunforsvar. Løsningen er uansett ikke enda mer beskyttelse.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00