Aftenposten kunne tidligere denne uka fortelle at informasjonssenteret i Regjeringskvartalet vil åpne en utstilling som skal gi en framstilling av terrorangrepet 22. juli 2011. Sentralt i utstillingen står bevismaterialet fra rettssaken mot Anders Behring Breivik. Der inngår blant annet deler av bombebilen og utstyrskofferten som Breivik hadde med seg til Utøya.

Det er forståelig at mange kjenner ubehag ved å skulle forholde seg så konkret til de grufulle handlingene for snart fire år siden. Fortsatt er sårene åpne, ikke minst for de etterlatte. Med utstillingen vil Breivik igjen få en plass i det offentlige rom.

Sorgen over tapte liv kan likevel ikke fjernes ved å tie om det som skjedde. Tvert imot tror vi det er viktig å fortelle historien om da terroren rammet Norge, og hvordan det norske folk møtte tragedien. «Vi må aldri glemme» sier de som opplevde den tyske okkupasjonen av Norge. Vi skal heller ikke glemme terror som rammet uskyldige mennesker.

Vi ønsker ikke på noen måte at terroristen Breivik skal få noe publikum, der han soner straffen rettssamfunnet har idømt ham. Men hans handlinger kan ikke fjernes fra nasjonens historie. Terror kan ramme oss igjen, hvis vi ikke forstår dens grusomhet og antidemokratiske karakter. Utstillingen i Regjeringskvartalet vil nok smerte oss mer enn vi kanskje liker å kjenne. Men samtidig kan vi håpe at den vil være et viktig bidrag til at historien ikke gjentar seg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00