Sakene blir liggende lenger hos politiet før det avgjøres om det skal tas ut tiltale eller ikke. Aftenposten kunne i går avdekke at antall saker som har ligget mer enn 12 måneder og ventet på en avgjørelse etter at de er ferdig etterforsket, har økt kraftig de tre siste årene. Avisen viser til en sak som vi har omtalt også her i Hamar Arbeiderblad. I september 2009 ble en person anmeldt for familievold og seksuelle overgrep. Først i mai 2011 starte politiet etterforsking. Så ble saken igjen liggende i halvannet år. Først i fjor høst ble det foretatt avhør av siktede i saken.

Tendensen til at sakene blir liggende lenge er et nasjonalt fenomen. Men Hedmark politidistrikt får ramsalt kritikk av statsadvokaten i Hedmark og Oppland. I et brev til politimester Tormod Bakke skriver statsadvokatene at det er uakseptabelt at det skal ta flere år å analysere saker som omhandler seksuelle overgrep mot barn.

Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen har vært bistandsadvokat i flere av overgrepssakene som har ligget svært lenge til avgjørelse ved Hedmark politidistrikt. I fjor høst pekte hun overfor Hamar Arbeiderblad på den enorme belastningen det er for ofrene, når de må vente i årevis på en avgjørelse. Livet blir satt på vent. Også for den mulige gjerningsmannen er det en uholdbar situasjon. Ironisk nok kan imidlertid den tiltalte tjene på at sakene blir liggende. Lang ventetid medfører som regel redusert straff ved straffeutmålingen.

Da politimester Tormod Bakke kommenterte den til tider ekstreme ventetiden her i avisen høsten 2013, svarte han at det ikke fantes noen rask løsning på problemene. Dette hadde med kapasitetsproblemer å gjøre. Overfor Aftenposten er han langt mer ydmyk. Politimesteren sier situasjonen er svært beklagelig, og at han nå har tatt innover seg kritikken. Det synes vi er på sin plass, og ikke noe for tidlig. Det viktigste for ofrene er imidlertid at politikammeret har tatt grep. Det skal være færre feilprioriteringer, og arbeidet med å få påtaleavgjørelser intensiveres.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.