Høyre og Fremskrittspartiet har gjort et godt valg. Minimal tilbakegang til tross for fire år i regjering bryter med det som er den historiske trenden. Regjeringsslitasje pleier vi å kalle det når regjeringspartiene mister velgere etter å ha styrt landet. Likevel tilsier den nye mandatfordelingen i Stortinget at statsminister Erna Solberg (H) har en mer krevende politisk situasjon de neste fire årene. Etter forrige valg var H/Frp-regjeringen bare avhengig av ett av de to støttepartiene. Dessuten var både KrF og Venstre villige til å inngå en bindende samarbeidsavtale for å sikre en borgerlig regjering.

Hva nå? De to mellompartiene gjør fortsatt et krampaktig forsøk på å lansere drømmen om en regjering bestående av Høyre og sentrum. Det bør Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande legge bort jo før jo heller. Matematikken tilsier at en slik regjering ikke har nok støtte i Stortinget. Dessuten er det på tide å ta innover seg at velgerne ga regjeringen fornyet tillit. Det fikk ikke Venstre og KrF, som så vidt karret seg over sperregrensa etter en dramatisk valgnatt.

Vi har særdeles liten sans for de polariserende utspillene til integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Men vi kan ikke annet enn å undre oss over mellompartienes krav om at Listhaug må flyttes til et annet departement, og helst helt ut av regjeringen. Ved å stille seg bak Erna Solberg som statsminister har både Grande og Hareide sikret Frp fortsatt regjeringsmakt. En stemme til Venstre og KrF var i realiteten en stemme til Frp. Hvis motviljen mot Listhaug var så stor burde mellompartiene i stedet tatt imot invitasjonen fra Ap og Jonas Gahr Støre.

Venstre ser ut til å tvile seg fram til å gå inn i regjering. Det synes vi vil være et klokt valg. Har man først valgt å være støtteparti for den mest mørkeblå regjering Norge noen gang har hatt, er det like greit å utnytte de fordelene det gir å sitte ved maktens bord. KrF vil spille jokerens rolle. Det kan bli et høyt spill. Å vende ryggen til Erna Solberg er å lure velgerne. Knut Arild Hareide kan ha malt seg inn i et hjørne.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.