Formannskapet i Stange avblåser folkeavstemningen om en mulig sammenslåing. Ringsaker har allerede gjort det samme. Løten har fortsatt folkeavstemning på sin plan. La oss håpe at regionens minste kommune lytter til velgernes råd, før de trekker konklusjonen.

Vi er ikke imponert over hvordan kommunepolitikerne har håndtert reformen. Senterpartiets Åsa Gjestvang mente at en folkeavstemning bør avgrenses til kommunestyrets medlemmer. Det klinger rart fra et parti som ellers er svært opptatt av lokalt folkestyre. Ikke denne gangen.

Vi stiller oss undrende til en allianse av Arbeiderpartiet og Sp i denne saken. Ap er jo egentlig for færre kommuner, og ser behovet for en ny kommunestruktur som er bærekraftig også i framtida. Bare ikke nå.

Østlandsforskning peker på store utfordringer for Hamar-regionen. De handler om svake skatteinntekter, for oppdelt interkommunalt samarbeid og dårlig regionsamarbeid. Mens Hamar har for lite areal å utvikle seg på og bydeler som ligger i nabokommunene, sliter de tre andre kommunene med å skape vekst. Med unntak av Løten kan alle de tre andre kommunene i dag tilby gode innbyggertjenester og sterke nok fagmiljøer. Det kan være enkelt å lene seg på en tilfredsstillende drift, og unnlate å stille de vanskelige spørsmålene om regionens utvikling i et lengre tidsperspektiv. Det er imidlertid et av kravene som reformen stiller. Vi kan ikke se at ordførere og rådmenn i Hamarregionen i noen særlig grad har valgt å belyse dette.

Hundre politikere blir overflødige hvis det opprettes en storkommune, skrev Hamar Arbeiderblad i går, basert på en rapport fra Telemarksforskning. Ordførere, varaordførere og rådmenn vil kjenne utrygghet hvis verv og jobber kom i spill. Politikere er vanlige folk som oss andre. Endring er ikke alltid det man ønsker seg. Så langt har i hvert fall debatten om sammenslåing vært en tung materie å få politisk interesse for.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.