Det har ikke manglet på utfordringer fra aktivistmiljøene. Men lederen for Senterpartiet har klokelig nok valgt å overse dem. Når Høyre nå har valgt å unnlate å avgjøre denne saken, har Vedums standpunkt fått stor betydning

Vi er ikke overrasket over at han foretrekker vestlig trase med kulvert. Det er i tråd med det Hamar Sp har forfektet i kommunestyret. Et visst politisk mot kreves det også for å tale folket midt imot. Og Sp er antakelig det partiet i Hamar som har minst å tape på å trosse det lokale vedtaket. Samtidig har Sp-lederen basert sin valgkamp på at de lokale vedtakene skal respekteres. Det er lokalsamfunnene som selv skal ta beslutningene. Makta skal ligge lokalt og ikke sentralt. Skal vi tro Trygve Slagsvold Vedums logikk stanser lokalsamfunnets bestemmelsesrett ved jernbanebygging.

Jernbanesaken illustrerer hvor umulig det blir å gi de lokale beslutningsorganene så stor bestemmelsesrett som Senterpartiet vanligvis vil. Når nasjonale reformer skal baseres på frivillighet forsvinner det nasjonale perspektivet. Det som er bra for landet er ikke alltid det hver enkelt kommune synes er best. Vedum har kjempet hardt mot både kommunesammenslåing og politireform. Da halter logikken en smule når han ikke vil lytte til kommunestyrets vedtak i Hamar.

Kamp mot sentralisering har vært Senterpartiets mantra i hele valgkampen. Det har gitt Vedum en seiersgang på meningsmålingene, og skapt fryktbølger hos de andre partiene. Distrikts-Norge fryder seg når Trygve Slagsvold Vedum advarer mot sentralmakta som sitter i Oslo og ikke lytter til folk. Men går det som noen frykter blir Sp-lederen kommunalminister i Jonas Gahr Støres regjering. Da havner jernbanesaken på hans bord. Han kan paradoksalt nok selv ende som mannen med makt i hovedstaden, som avgjør jernbanetraseen i Hamar mot det lokale kommunestyrets vilje.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.