Hvor ble det av valgløftene for barnehagesektoren i Hamar? Initiativtakerne til barnehageaksjonen stiller spørsmålet, etter at barnehagene ble utsatt for en innsparing på 2 millioner kroner i 2016. Det er et betimelig spørsmål, etter at Høyre i valgkampen gikk langt i å love å skjerme barn og unge i budsjettet. Varaordfører Knut Fangberget (H) sto fast på denne intensjonen så sent som 26. august i år. I en rekke debattinnlegg i valgkampen lovte Hamar Høyres frontfigurer at barnehagene hadde høyeste prioritet.

Sannheten er vel at Høyre må erkjenne at deres valgløfter ikke overlevde høstens budsjettbehandling. Barn og unge har likevel fått merke kuttene, og det mye omtalte salget av parkeringshusene er det også stille om. Ikke engang salget av Basarbygningen klarte den såkalte Regnbuealliansen å stå samlet om.

Årsaken er enkel: Det overordnende målet for hele kommunestyret har vært å få balanse i økonomien. Det var klart i lang tid før valgkampen at dette ville legge bånd på prioriteringene ved budsjettbehandlingen. Ledelsen i Hamar Høyre bør derfor kanskje spørre seg selv om det var klokt med så ekspansive velgergarantier, når man nå er nødt til å svare velgerne på hvor valgløftene ble av.

Vi synes også det er grunn til å spørre barnehageaksjonen hvor protestene ble av. Aksjonen holdt høyt aktivitetsnivå under valgkampen, men var usynlig da saken skulle behandles. Hvor var protestmarsjene da barnehagekuttene ble gjennomført i budsjettet? Vi spør oss derfor også om barnehageaksjonen har så bred tilslutning som man kunne få inntrykk av under valgkampen.

Mye tyder på at velgerne i stor grad er enige med politikerne i at å få økonomien i balanse er overordnet alt annet. Jobben er på ingen måte ferdig med dette budsjettet. Fortsatt venter vi på bedring i økonomien til Ankerskogen, og hos Nav. Politiske prioriteringer som skiller partiene tydeligere fra hverandre må nok vente enda en stund.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.