Med det går også jernbanedebatten over i en ny fase. Synsing og sterke meninger om hva som er riktige hovedgrep for utviklingen av Hamar, måles opp mot et faktagrunnlag som blant annet inneholder økonomiske og byggetekniske vurderinger.

Det kan være positivt for jernbanedebatten at vi nå så smått må begynne å forholde oss til et faktagrunnlag som skal gjøre det mulig å ta en beslutning både staten og Hamar kommune kan enes om. Meningsutvekslingen har til tider hatt preg av uforsonlighet mellom de skarpeste frontene.

I et debattinnlegg her i avisen i går avkrevde lederne for to velforeninger oss et svar på hvor Hamar Arbeiderblad står i jernbanespørsmålet. Vi ble anklaget for å «påvirke valgkampen» ved å innta en holdning til traséspørsmålet, og representere «særinteresser». La det derfor være klart: Vi anser oss fullt ut berettiget til å mene noe om både jernbanesaken og andre saker som er vesentlige for Hamar-regionen. Hevder man at en avis ikke bør ta stilling til slike spørsmål fordi det kunne påvirke en valgklamp, har man fullstendig misforstått medienes samfunnsrolle.

Det bør ikke være noen overraskelse at vi løfter fram betydningen av det som kalles byens «indrefilet». Hamar Arbeiderblad har på lederplass ved flere anledninger de siste årene argumentert for at jernbanen, hvis mulig, bør legges vekk fra strandsonen av hensyn til utviklingen av byen. Men som alle andre må vi forholde oss til utredningsarbeidet, også om fakta tilsier at jernbanen må gå langs Mjøsa. Målet om at dobbeltsporet faktisk kommer til Hamar i 2024 slik det er planlagt, bør være overordnet trasévalgene. Så vil faktagrunnlaget vise om dette også kan skje ved å frigjøre Hamars attraktive strandsone langs Mjøsa. Vi har uansett tro på at vi nå får en mer konstruktiv debatt, som i mindre grad er preget av skyttergravskrig.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.