Det såkalte bevæpningsutvalget som regjeringen har oppnevnt konkluderte i sin rapport med at politiet fortsatt som hovedregel skal være ubevæpnet.

Utvalgets kanskje viktigste konklusjon er rett og slett at det ikke er behov for et bevæpnet politi. «Utvalget finner ikke noe i kriminalitetsbildet som skulle tilsi behov for bevæpning», heter det i rapporten. Det er altså ikke slik at politifolk lettere bekjemper kriminalitet om de får en ladd pistol i beltet. Når vi legger til at norsk politi bruker skytevåpen langt sjeldnere enn i Danmark og Sverige hvor det er obligatorisk bevæpning, blir det dårlig med argumenter for generell bevæpning.

Terrortrusler mot Norge har av regjeringen og politidirektoratet blitt brukt som hovedargument for å innføre midlertidig bevæpning. Ser vi på terrorhandlinger som har rammet andre europeiske land, er det ingen ting som tilsier at angrepene blir avverget fordi politiet er bevæpnet. I stedet peker utvalget på betydningen av politiets tilstedeværelse, og advarer mot at bevæpning blir en erstatning for et mer synlig politi.

Retten til å skade eller ta liv er forbeholdt politiet. Tilliten til politiet i brede lag av befolkningen er derfor helt avgjørende. Særlig viktig er dette i de gruppene som har lavest tillit til ordensmakten. Det er stor forskjell på norske og amerikanske forhold. Likevel er det grunn til å merke seg de dramatiske sammenstøtene vi har sett i enkelte byer i USA. Det skjer når politiet tar liv, og den delen av befolkningen hvor politiet har lav tillit opplever det som unødvendig bruk av vold.

Bevæpningsutvalgets rapport er i tråd med de tradisjoner vi har for maktutøvelse av norsk politi. Dette er også bred støtte til konklusjonene på Stortinget. Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) bør derfor erkjenne at hans parti er alene om å ønske generell bevæpning. Vi trenger rett og slett ikke et politi som alltid bærer våpen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.