Hva gjør du hvis datteren din kaller en annen unge «idiot» mens mange andre står rundt og hører på? Reagerer du hvis du hører en tolvåring roper til en annen gutt at «du bør dømmes til å være uten mat og drikke over lang tid!»? Eksemplene er fra kommentarfelt under HAs saker denne uka.

Voksne mennesker har sjelden problemer med å oppdage høylytt mobbing, trakassering og ufin språkbruk blant barn og unge. Det skjærer i ørene når man hører unger som kjefter og anklager hverandre i offentligheten. Men at nøyaktig det samme foregår skriftlig, under fullt navn, blant tilsynelatende voksne mennesker i sosiale medier, det sitter dessverre lengre inne å innse for mange.

Med jevne mellomrom er mobbing og trivsel i skolen på dagsorden. Vi skriver om nulltoleranse og tiltak som settes i verk for at barn og unge skal vokse opp i trygge miljøer der de føler seg godtatt for den de er og de meningene de har. Vi krever at skolene skal drive opplæring i samfunnsengasjement og respekt for mangfold. Men det er åpenbart at svært mange voksne totalt glemmer hva slags rollemodeller de selv er. Før vi trykker «enter» på vår neste skråsikre ytring, bør vi revurdere: «ville jeg sagt dette ansikt til ansikt med vedkommende?». Spør deg selv «Vil jeg at barnet mitt skal høre meg si dette til et annet menneske?».

Det er nesten for banalt å gjenta nok en gang, men folkeskikk gjelder også på nett. Hvis ikke voksne tar ansvar, ser det dårlig ut for dem vi oppdrar.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00