Det er ikke vanskelig å leve seg inn i fortvilelsen til 19 år gamle Elise Svalheim Lehne. I går fortalte vi om hvordan hennes store drøm om å bli veterinær kan bli knust. Helt siden hun var barn har hennes store lidenskap vært å jobbe med dyr. Men på grunn av at hun har dysleksi, har det vært umulig for henne å oppnå gode nok karakterer til å komme inn på veterinærstudiet.

Elise ble oppmuntret av opplysningen om at dyslektikere kan tas inn på eget grunnlag. Hun har nedlagt et stort arbeid for å få gode karakterer på Jønsberg. Nå viser det seg at søknaden er avslått, fordi Elises dysleksi ble oppdaget før hun begynte på videregående skole. Dermed forutsettes det at hun har fått et tilrettelagt skoletilbud som skal forbedre lese- og skrivevanskene hennes. Hun må dermed konkurrere om studieplassen med alle andre.

Vi synes dette er en stivbeint regeltolkning, og håper opptakskontoret vil se på saken på nytt. Her må hvert individ vurderes for seg. Alle som har hatt en drøm i livet, vet hva det vil si når den stanses uten at du egentlig har fått den muligheten du ønsket. Elise Svalheim Lehne har gjort det som står i hennes makt for å lykkes.

Saken har imidlertid også et annet aspekt. Elise mener at tilretteleggingen for hennes dysleksi var svært mangelfull. Det er nok en opplevelse hun deler med mange andre. Ved noen skoler er det et meget godt opplæringstilbud til dem som har spesielle behov. Ved andre skoler blir dette lett et enkelt sted å kutte kostnader. Mange foreldre har måttet kjempe som løver mot skoleledere for at barna deres skal får det tilbudet de har krav på.

Derfor bør skolemyndigheter og rektorer huske at hver gang en lærer tas ut av spesialundervisningen for å fylle et sykefravær hos en annen lærer, hver gang tilbudet til barn med spesielle behov reduseres, er det et bidrag til at ungdom senere i livet står der Elise befinner seg nå. Det er disse ungdommene som betaler prisen. Det har de ikke fortjent.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.