Det viser ledighetstallene som Nav offentliggjorde i går. Det er blitt 400 færre ledige i løpet av juli. Også den såkalte bruttoledigheten, som også inkluderer arbeidssøkere som deltar på tiltak fra Nav, gikk ned. Også Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse, som kom torsdag denne uken, viser en positiv utvikling.

Som en kan vente sju uker før stortingsvalget, fikk tallene en noe ulik mottakelse blant politikerne. Og naturlig nok slo arbeidsminister Anniken Hauglie (H) fast at tallene viser at regjeringens politikk har bidratt til denne utviklingen. – Bedriftene ber om økonomiske rammebetingelser og satsing på samferdsel og kompetanse. Det har vi trappet opp i budsjettene, sa arbeidsministeren da tallene ble lagt fram i går.

Arbeiderpartiet delte gleden over nedgangen i ledigheten, men pekte på illevarslende tendenser i arbeidsmarkedet. Det skapes nesten ikke nye jobber i Norge for tida, og andelen av befolkningen som er i arbeid fortsetter å falle. Arbeidsstyrken blir mindre fordi folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet.

Etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre tidligere denne uka lanserte partiet tiltakspakke for å få flere ungdommer i arbeid, har ungdomsledigheten de siste dagene vært et hett tema i valgkampen. Gårsdagens tall viser en nedgang også i antall unge ledige. Men den dystre utviklingen er at det i løpet av det siste året er blitt 14 prosent flere fra denne gruppen som har gått ledige mer enn ett og et halvt år og fire prosent flere som har vært ledige mer enn to år.

Støre har lansert en tiltakspakke med tidlig innsats gjennom flere lærere pr. elev i grunnskolen, flere studieplasser, nye stillinger i Nav ung, flere læreplasser og en jobbgaranti for unge. Dette vil koste penger. Støre vil ha et spleiselag mellom bedriftene, kommunene og staten. Bedriftenes bidrag er utgifter til flere læreplasser og veiledning. Statens bidrag kommer gjennom at det blir slutt på skattekuttene. En langtidsvirkning av at ungdom går ledige over flere år, er at de vil havne utenfor arbeidslivet også når tidene er blitt bedre. Det er en akutt krise for landet og for dem det rammer. De lanserte tiltakene bør få en sjanse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.