WWF Verdens naturfond led nederlag i sin kamp for å stanse skytingen av ulv. Oslo tingrett har bestemt at jakten på ulv kan fortsette. Siden jakten startet 1. januar 2018 er det skutt åtte ulv; fire fra Osdalsflokken og like mange fra Julussaflokken. I tillegg ble det tatt ut fem ulver som skutt før tingretten midlertidig stanset lisensjakten i november i fjor.

Tingretten har etter vårt syn landet på en riktig avgjørelse. Det er viktig å huske at det er et flertall på Stortinget som har satt målene for hvor stor ulvebestand vi skal ha i Norge. De siste tallene fra Rovdata forteller om 112 ulver i Norge, hvorav åtte helnorske ynglinger og tre ynglinger i grenserevir.

Stortingets bestandsmål tilsier tre helnorske ynglinger og 4–6 i grenserevir. Selv etter dette uttaket av ulv ligger man altså over det bestandsmålet Stortinget har satt.

Derfor har da også regjeringen åpnet for skyting av totalt 42 ulver i Norge i vinter. Bestanden vokser raskt, og det kan synes som om de som kjemper nærmest mot ethvert uttak av ulv ikke tar inn over seg hvilke konsekvenser det har for distriktene når bestanden vokser så rakst.

Forskingsmiljøene fastslår at den skandinaviske ulvestammen nå utgjør mellom 435 og 439 dyr. Den er altså mer enn levedyktig. Ulven forholder seg som kjent ikke til vår nasjonale grenser, og stammen må sees i sammenheng med antall dyr på svensk side av grensen. Skal Norge påta seg å bygge opp en egen levedyktig ulvestamme blir det mer ulv enn noen politiker kan forsvare.

Norge har allerede forpliktelser når det gjelder å bevare eksistensen av ulike rovdyr. Bjørn, jerv og gaupe er helnorske rovdyr som må ha en ubestridt plass i vår fauna. Norske myndigheter sier også ja til ulven, men det må være innenfor et bestandsmål som respekteres av alle. Stortinget setter dette målet og tingrettens dom fastslår at når ulvestammen vokser raskere enn dette iverksettes det uttak av dyr.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.