Saken har vært til utredning etter at regjeringen la fram et nytt forslag til våpeninstruks for politiet. Forslaget åpner for at politiet i enkelte distrikter kan bære våpen hele tiden, uavhengig av hva slags oppdrag man er på. Dessuten ønsker regjeringen at myndigheten til å avgjøre hvem som skal bevæpnes, flyttes fra Justisdepartementet til Politidirektoratet.

For å ta det siste først: Vi synes det er viktig at det er Justisdepartementet som treffer slike avgjørelser. Bevæpning av norsk politi er et politisk spørsmål, som blant annet handler om hva slags virkemidler som skal brukes for å stanse kriminalitet. Å gjøre dette til en administrativ sak tror vi er å redusere betydningen av generell bevæpning.Det er bevæpning av politiet som er det store stridstemaet i forslaget til ny våpeninstruks. Motstanden er sterk i en rekke politiinstanser. Vi har selvsagt registrert at Politiets Fellesforbund krever generell bevæpning av hensyn til politifolks sikkerhet. Vi skal på ingen måte bagatellisere opplevelsen til den vanlige polititjenestemann. Det er de som står der ute hver dag, og skal møte kriminelle som i økende grad bruker våpen.Vi tror likevel ikke generell bevæpning bedrer sikkerheten slik politiet ønsker. Som det påpekes fra blant annet politilederne skjer skadene oftest der det er væpnede politiaksjoner. Det er et særegent trekk i Norge at vi ikke har generell bevæpning. Det er samtidig et faktum at vi opplever langt færre skyteepisoder enn for eksempel Sverige. Bevæpningen av politiet kan nok ikke alene forklare dette, men vi tror det har betydning at det ikke er politiet som skalerer opp bruken av vold.Uansett mener vi det må være den samme våpeninstruksen som gjelder over hele landet. Åpner vi først for generell bevæpning av politiet er det ingen veg tilbake. Det bør være svært tungtveiende grunner for å endre våpeninstruksen. Fortsatt tror vi den generelle våpenbruken i samfunnet blir mindre hvis politiet ikke er bevæpnet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.