Hvor mange flyktninger skal vi ta imot? Hvor skal vi plassere dem? Hvordan skal vi klare å bosette dem? Dette spørsmålet stiller ordførere seg over hele Norge akkurat nå. De ser også på sine budsjetter, og vet at det krever ressurser å drive bosetting og språkopplæring. Det siste tallet for hvor mange flyktninger Norge skal ta imot var i august fastsatt til 14.000. Alle vet nå at det vil bli langt flere.

Tynset i Hedmark har valgt en annen vei enn mange andre kommuner. I forrige uke vedtok et enstemmig kommunestyre at kommunen skal øke antallet flyktninger fra 20 til 32. Ifølge Aftenposten blir det med familiegjenforeninger 55 nye flyktninger i Tynset.

Men der mange ordførere betrakter flyktningstrømmen som et problem, har Tynset valgt å fokusere på at dette er en unik mulighet til å øke folketallet. I fjor fikk Tynset ifølge Aftenposten en befolkningsvekst på 13 innbyggere. 5562 innbyggere i kommunen betyr at folketallet må økes hvis kommunen skal overleve på lengre sikt.

Nettopp dette er den aller viktigste saken for mange små kommuner i Hedmark. Uansett ordførerens poltiske farge er økning av folketallet nøtta som må knekkes. Utviklingen går bare en vei. Innvandringen er kommet for å bli. Da er det kanskje like greit å ønske den velkommen, framfor å betrakte den som et problem? I så fall må målet være å sørge for at de nye innbyggerne vil bosette seg i kommunen permanent. Flyktningene kan bli det kommunen drømmer om, en ny innbygger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.