Arbeiderpartiet har avsluttet sin evaluering av valgnederlaget. Drøyt ni tusen partimedlemmer har svart på hva de mener var galt med valgkampen til Ap. Nesten halvparten mener det politiske budskapet for utydelig, for lite konkret, eller at det ikke var et godt nok politisk prosjekt til å engasjere velgerne. Dessuten er mange skeptiske til løftet om å øke skattene med 15 milliarder kroner, fordi det ikke ble godt nok kommunisert hvorfor dette var nødvendig.

Heller ikke partileder Jonas Gahr Støres jakt på en allianse med sentrum har slått an. 80 prosent av partimedlemmene har i stedet pekt på de tidligere rødgrønne samarbeidspartiene som naturlige allierte. Samarbeid med KrF og Venstre vekker liten entusiasme.

Responsen er ikke overraskende. Den faller sammen med det mange politiske kommentatorer pekte på i valgkampens sluttfase. Men skal en slik undersøkelse ha verdi må den brukes til noe. Medlemmenes svar må føre til endret politisk kurs på de områdene hvor konklusjonene er klarest. Derfor ser vi med undring på at Støre overfor Aftenposten slett ikke vil avvise et nytt frieri til Kristelig Folkeparti. Betyr det at Støres aversjon mot Senterpartiet og SV er så sterk at han også ved neste korsvei vil søke mot sentrum?

Det viktigste signalet i undersøkelsen er likevel Arbeiderpartiets manglende evne til å engasjere, og tydeliggjøre forskjellene på de to regjeringsalternativene. Det er på dette punktet Ap-ledelsen virkelig har bommet. Når landet i fire år har vært styrt av en regjering bestående av Frp og Høyre, burde Ap ha gode politiske saker å vise fram. En klarere politisk motstander enn den blåblå regjeringen kan vanskelig tenkes. Med fire nye år i opposisjon må partiledelsen tenke annerledes.

Utydeligheten åpnet også det politiske rommet for Senterpartiet og SV, som fikk betalt av velgerne for et klarere budskap. Slik vi oppfatter Ap-medlemmenes ønske, vil de i større grad la seg engasjere av et rødgrønt regjeringsalternativ ved neste stortingsvalg.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.