Ledelsen i TV2 har satt i gang en storstilt jakt for å finne ut hvem som lekker informasjon om selskapets økonomi. Sjefredaktør Olav T. Sandnes var åpenbart lite fornøyd med at Dagens Næringsliv (DN) i januar i år kunne fortelle at TV2 styrer mot et historisk underskudd. Oppslaget bygget på en intern rapport som viste at kostnadene i TV2 økte kraftig.

Sjefredaktør Sandnes gjennomførte ifølge DN en gransking av alle ansatte som har hatt tilgang til rapporten, i håp om å finne ut hvem som var kilden til oppslaget. Blant annet fikk ansatte fra it-avdelingen i oppgave å lete etter elektroniske spor for å avdekke en mulig lekkasje. Sandnes begrunner undersøkelsene med at han som TV2-sjef må ivareta konkurransesensitiv informasjon på en forsvarlig måte.

TV2-ledelsen fant ingen utro tjener. Men granskingen reiser etter vårt syn likevel ubehagelige spørsmål for TV-kanalen. Kildevernet er et av de aller viktigste prinsippene for en fri presse. I Vær varsom-plakaten (VVP) heter det at kildevernet er « ... et grunnleggende prinsipp i et fritt samfunn og er en forutsetning for at pressen skal kunne fylle sin samfunnsoppgave og sikre tilgangen på vesentlig informasjon».

Journalister er helt avhengige av kilder som er villige til å utlevere informasjon, som ikke er ment for offentligheten. Utallige nyhetsoppslag bygger på at media gjennom sine kilder kan presentere informasjon som gir publikum innsikt man ellers ikke ville hatt. For eksempel om den økonomiske situasjonen i TV2.

Derfor synes vi det er alvorlig når TV2 selv starter en kildejakt. Hvordan skal TV-kanalen kunne argumentere for kildevernet, hvis andre aktører i samfunnet leter etter TV2-journalistenes kilder? Når pressen ønsker et sterkt kildevern, hvordan tar det seg da ut at et så stort medieselskap som TV2 undergraver det? Respekten for kildevernet er akkurat så viktig som det er beskrevet i Vær varsom-plakaten. Det bør noen forklare sjefredaktøren i TV2.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.