Det nærmer seg en avklaring når det gjelder Oslos søknad om å arrangere vinter-OL i 2022. Onsdag skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til spørsmålet om statsgaranti. Mye tyder på at Høyre vil lande på et ja til Oslo-OL. Det til tross for at regjeringspartner Fremskrittspartiet med finansminister Siv Jensen i spissen har landsmøtevedtak på å si nei til en OL-søknad. Dermed er det Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen.

I forrige uke ble det klart at Ap har bestemt seg for å ha en samlet holdning i denne saken. Det vil ikke bli akseptert at enkeltrepresentanter stemmer annerledes enn det som blir partiets standpunkt. Torgeir Michaelsen fra Buskerud sier til NTB at utfallet er helt åpent. Ap vil ikke bestemme seg før saken kommer til Stortinget.

Ifølge Klassekampen kan mye tyde på at Ap vil lande på at det sendes en søknad hvor statsgarantien inneholder klausuler som IOC må godta. Blant annet er det vanskelig for Ap å leve med at IOC skal ha skattefritak til Norge. Rigmor Aasrud går langt i å bekrefte dette, og KrFs nestleder Hans Olav Syversen bekrefter at dette er et spor også hans parti arbeider etter. Så blir spørsmålet om dette er spiselig for IOC. Slike krav kan føre til at Beijing eller Almaty i Kasakhstan blir foretrukket.

Vi er skeptiske til at Norge skal støtte en OL-søknad for Oslo-OL i 2022. Det er flere årsaker til at det er laber interesse internasjonalt for å arrangere et OL. Den ene grunnen er at IOC har brakt den olympiske ideen i vanry gjennom blant annet korrupsjon og pampevelde. Den andre årsaken er at OL har blitt et stadig mer gigantisk arrangement, med en betydelig regning til skattebetalerne.

Vi har begrenset tro på at de som kjemper for Oslo-OL klarer å gjøre 2022-OL til et nøkternt arrangement. «Billigvarianten» med etterbruk av blant annet Vikingskipet ble presentert så halvhjertet at det er vanskelig å tro at den vil bli realisert. Inntil vi ser en helhjertet søknad som tar etterbruksspørsmålet alvorlig er vi tvilende til å sende en OL-søknad.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.